Верховна Рада України ухвалила порядок денний четвертої сесії сьомого скликання. Парламент планує розглянути 34 законопроекти, які стосуються державно-церковних відносин, свободи віросповідання та питань моралі, повідомляє ІРС.

Постанову про це парламентарі ухвалили у четвер, 6 лютого. Пленарні засідання розпочалися у лютому та триватимуть до липня 2014 року.

Відео дня

Серед законопроектів, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях, є чимало ініціатив, що знайшли підтримку церков і релігійних організацій:

    про заборону приватизації, списання і відчуження культових та інших будівель і майна (проект № 2894);

    про регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України (проект № 3233);

    про запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових, правоохоронних органах (проект № 3143);

    про визнання документів про освіту та наукові ступені, що видаються духовними навчальними закладами (проект № 2380а);

    про впровадження духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес (проект № 3026);

    про захист прав дітей на безпечний інформаційний простір (проект № 0945, друге читання);

    про добровільну участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування священнослужителів, церковнослужителів релігійних організацій, які не є найманими працівниками (проект № 2896);

    про відновлення Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України (проект № 2623).

Окрім цього, очікує розгляду резонансного урядового законопроекту № 2142, спрямованого на ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Проти цього неодноразово виступала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій.

Парламент не відмовився від проекту Закону № 2342 щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні. Пропоновані ним зміни були розкритиковані релігійною громадськістю. Зокрема, запровадження в українське законодавство поняття “сексуальна орієнтація”, загрози для свободи вираження поглядів та для самоврядності релігійних організацій у сфері трудових відносинах.

До розгляду також готові дві версії Закону про свободу мирних зібрань (проекти № 2508а та № 2508а-1), які в тому числі упорядковують проведення публічних мирних зібрань релігійного характеру.

Верховна Рада доручила підготувати і доопрацювати для розгляду на поточній сесії 16 законопроектів, які стосуються віруючих і релігійних організацій. Серед них:

    Проект Закону щодо мораторію на приватизацію культових будівель та майна (проект № 3543);

    Проект Закону щодо партнерських взаємовідносин держави, школи і церкви (проект № 2340а);

    Проект Закону про внесення змін до cтатті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо порядку проведення публічних богослужінь (проекти №№ 3868, 3868-1, 3868-2);

    Проект Закону щодо права релігійних організацій засновувати навчальні заклади (проект № 2051);

    Проект Закону про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об'єктів житлової нерухомості релігійних організацій (проекти №№ 2895, 2895-1).