Грету Тунберг номінували на Нобелівську премію миру / фото instagram.com/gretathunberg/

Шведську екоактивістку Грету Тунберг номінували на Нобелівську премію миру.

Школярку, яка є лідеркою загальносвітового руху підлітків «шкільний страйк за клімат», номінували двоє шведських та троє норвезьких політиків, пише Громадське.

«Ми висунули Грету, тому що кліматична загроза може бути однією з найважливіших причин війни й конфліктів. Масовий рух, який розпочала Грета, є дуже важливим внеском у мир», — сказав представник парламенту Норвегії Фредді Овстегод.

Відео дня

Читайте такожПланети "Б" не існує: по всій Європі діти вийшли на екологічні марші (фото, відео)

«Звичайно, дуже почесно і приємно бути номінованою на таку чудову премію. Це неймовірне і трохи дивне відчуття», — прокоментувала Грета.

Активістка надихнула сотні тисяч учнів у школах по всьому світу на проведення страйків з метою закликати лідерів країн до дій.

У п'ятницю. 15 березня, в межах очолюваного Гретою руху #FridaysForFuture десятки тисяч дітей та підлітків у ​​всьому світі пропустять школу, щоб піти на кліматичний марш. Тунберг анонсувала, що до акції долучилися майже 100 країн.

У грудні 2018 року дівчинка виступала з промовою на Всесвітній конференції ООН з питань зміни клімату в Катовіце, де вона закликала законодавців і державні органи почати діяти задля зменшення шкідливих викидів в атмосферу.

У 2019 році вона організувала ходу в Парижі, до якої приєдналося близько тисячі людей. Тунберг йшла з табличкою «страйк школи заради клімату», з якою вона раніше ходила до стін шведського парламенту.

23 січня Тунберг приїхала на Всесвітній економічний форум у Давос, аби привернути увагу до проблеми глобального потепління.

Тунберг заснувала рух Climate Strike, до якого приєдналися школярі із різних країн Європи.

Згідно з доповіддю ООН, глобальні температури можуть зрости на 1,5° C, що, як кажуть вчені, призведе до тяжких наслідків для планети, вже до 2030 року, якщо викиди парникових газів продовжуватимуться за нинішніми темпами. Дослідження, проведене під патронатом ООН, показало, що для уникнення катастрофічних змін клімату, у світі мають щороку інвестувати 2,4 трильйона доларів до 2035 року та повністю відмовитись від вугільних ТЕС до 2050 року.

Також в організації Climate Transparency заявили, що жодна з країн G20 не виконує умови протидії зміні клімату.