Названо причини навали медуз на Азові / фото Марина Григоренко

Нашестя медуз в Азовському морі може бути пов'язано з його високою солоністю - у такому середовищі їм достатньо комфортно.

Про це заявила завідувач лабораторії гідробіологічних та еколого-токсикологічних досліджень Інституту рибного господарства та екології моря Віра Гетьманенко в ефірі "Українського радіо", передає "Суспільне".

За солоністю Азовське море зараз наближається до чорного, каже еколог.

Відео дня

"Ще у 70-х роках було таке ж шалене море, як зараз, коли було нашестя медуз до тих пір, поки море не почало розпріснюватися і медузи на деякий час зникли. Вони завжди були, але у південній частині моря, тобто біля Керченської протоки", - розповіла вона.

Читайте такожУ мережі показали медузу розміром з лабрадора, яку виявили на пляжі (фото)

За словами Віри Гетьманенко, медузи навесні заходять до Азовського моря через Керченську протоку й там зимують і розмножуються. "І тому їхня чисельність дуже велика. Хоча у порівнянні з 70-ми роками їхня чисельність менша", - каже експерт.

Розпріснення Азовського моря вона назвала "нормальним процесом", який відбувається циклічно упродовж 40 років.

"Наразі не можна спрогнозувати, чи буде такий процес знову", - зазначила Гетьманенко.

Опіки на тілі людини, які залишають медузи, вона пояснює наявністю жалких клітин. Такі опіки дуже болісні, проте нетривалі.

Навала медуз в Україні

На пляжах Азовського моря - справжня навала медуз. Відпочивальники на курортах Арабатської стрілки й Запорізької області скаржаться, що вода стала нагадувати кисіль, і до неї неможливо підійти.

Фахівці Інституту рибного господарства та екології моря пояснили таке зростання числа медуз. Експерти пов'язують цей процес в Азовському морі зі збільшенням їх чисельності в Чорному морі.

Ще один важливий фактор - поступове наближення солоності обох морів, зокрема, через зміни у водному балансі Азовського басейну. До того ж досить теплі зими сприяють успішній зимівлі теплолюбних медуз, і масова присутність планктону тут - ще один апетитний аргумент для їх міграції.