Більшість компаній, що увійшли до рейтингу, знаходяться в Азії \ фото nationalgeographic.com

Більше половини відходів з одноразового пластику в світі виробляються всього 20 великими компаніями.

Найбільше відходів з одноразового пластику виробляє компанія ExxonMobil - 5,9 млн метричних тонн (у 2019 році). Такі дані наводяться в доповіді Minderoo Foundation, австралійського благодійного фонду, що займається глобальними дослідженнями, в тому числі у сфері екології.

У рейтинг Plastic Waste Makers, складений Minderoo Foundation, увійшли 100 компаній, які виробляють 90% всього обсягу пластикових відходів.

Відео дня

Читайте такожВ ООН боротимуться із забрудненням водойм та світового океану пластикомУ світі, за оцінками авторів доповіді, щорічно спалюється, закопується або опиняється в океанах, лісах понад 130 млн тонн пластикових відходів. У топ-10 компаній-забруднювачів поряд з ExxonMobil увійшли також Dow (5,6 млн тонн відходів з одноразового пластику), Sinopec (5,3 млн тонн), Indorama Ventures (4,6 млн тонн), Saudi Aramco (4,3 млн тонн), PetroChina (4 млн тонн), LyondellBasell (3,9 млн тонн), Reliance Industries (3,1 млн тонн), Braskem (3 млн тонн) і Alpek sa de CV (2,3 млн тонн).

Більшість компаній, що увійшли до рейтингу, знаходяться в Азії, а в топ-20 їх більше половини, передає kommersant.

У Minderoo Foundation відзначають, що ці компанії отримують фінансування від провідних світових банків, які таким чином побічно сприяють пластиковому забрудненню планети. Найбільшим фінансистом забруднення експерти назвали банк Barclays, який надав низці компаній, які увійшли в рейтинг, кредити на загальну суму $3,1 млрд. У топ-5 банків увійшли також HSBC ($2,9 млрд), Bank of America ($2,9 млрд), Citigroup ($2,8 млрд) JPMorgan Chase ($2,7 млрд). Крім того, 20 компаній, що керують активами інституційних інвесторів, володіють пакетами акцій в компаніях-забруднювачах на загальну суму понад $300 млрд.

Вас також можуть зацікавити новини