Гавайський тропічний равлик помер у віці близько 14 років / фото dlnr.hawaii.gov

Останній відомий гавайський тропічний равлик виду Achatinella apexfulva по кличці Джордж помер у віці близько 14 років у лабораторії департаменту природних ресурсів штату Гаваї.

Про смерть равлика повідомив сам департамент, передає N+1.

Наземні равлики Achatinella apexfulva, ендеміки гавайського острова Оаху, повністю вимерли в дикій природі, зокрема, через інвазійний вид - іншого, хижого равлика Euglandina rosea, який в середині 1950-х років завезли на Гаваї з центральної Америки для боротьби із сільськогосподарськими шкідниками.

Відео дня

У 1997 році останні десять равликів цього виду, першого з описаних західною наукою видів гавайських равликів, забрали в університетську лабораторію для розведення в неволі, але до 2011 року всі равлики, крім Джорджа, померли.

Читайте такожПопуляція північного гладкого кита в Атлантиці різко знижується через діяльність людини

Як повідомляється в блозі департаменту, Джордж, який отримав своє прізвисько на честь іншого останнього представника свого виду, Самотнього Джорджа, помер 1 січня у віці близько 14 років. При цьому 2-миліметровий шматочок ноги Джорджа, взятий для аналізу в 2017 році, технічно залишається живим у глибокій заморозці в Сан-Дієго. У пості на фейсбуці департамент висловлює надію, що одного разу цей шматочок дозволить клонувати Achatinella apexfulva.

"Смерть Джорджа - велика втрата для місцевих жителів, так як він був героєм безлічі статей і заміток, і за ці роки з ним познайомилися сотні школярів", - йдеться в блозі.

Радіостанція NPR зазначає, що Джордж, незважаючи на чоловічу кличку, був гермафродитом, як багато равликів, але не залишив потомства, тому що для розмноження представників цього виду потрібен партнер.

Біолог Девід Сіко, який працював з Джорджем, розповів NPR, що равлик був "трохи відлюдником" і, швидше за все, помер від старості, так як для равликів 14 років - "більш ніж поважний вік".

Нагадаємо, згідно з доповіддю Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), за останні 40 років, з 1970 по 2014 рік, планета втратила 60% ссавців, птахів, риб, рептилій та земноводних.