У Криму посилюється водна криза / фото УНІАН

У Сімферополі місцеві мешканці скаржаться на неприємний запах водопровідної води. Фахівці виявили в ній підвищений вміст аміаку.

Читайте такожВода в обмін на мир: у МЗС розповіли, чи обговорюють з Росією відновлення водопостачання до Криму

Керівник підприємства «Вода Криму» в ефірі рос-ТБ пояснив, що зростання концентрації аміаку у водах пов'язане з низькими горизонтами і зменшенням запасів у Сімферопольському водосховищі.

Відео дня

За його словами, на цю мить вміст речовини знаходиться в межах санітарної норми — 1,75 міліграма на кубічний дециметр при максимально допустимому значенні у два міліграми. Вода залишається придатною до використання, але з'являється фактор запаху.

При цьому, перед подачею в будинки вода знезаражується хімікатами, від чого набуває запаху «медичних препаратів».

Місцева влада в найближчі тижні планує припинити використання Сімферопольського водосховища через зниження кількості води та інших труднощів.

Засуха в Криму: що відомо

  • З 24 серпня в Сімферополі і ще в 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху і обміління водосховищ почали вводити обмеження на подачу води. Питну воду жителям подають строго по годинах - вранці і ввечері. З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті і Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду в 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до "найгіршого сценарію" з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили. Ситуація з водопостачанням там відтоді постійно погіршується.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.