31% українців підтримують ринок землі / фото УНІАН

Майже половина українців (49%) не підтримують ухвалення закону про ринок землі і скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 грудня 2019 року.

Читайте такожУкраїнським фермерам допоможуть купити землю: виділять 4,4 мільярда на здешевлення кредитів

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова у вересні 2019 року.

Відео дня

Згідно з результатами, лише 31% опитаних підтримують пропозицію стосовно ухвалення закону про ринок землі і скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 грудня 2019р. (не підтримують 49%).

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 вересня 2019 року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Як повідомляв УНІАН, президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

3 серпня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення орієнтовно планується на літо наступного року. Він додав, що до цього часу уряд спільно з Нацбанком має зробити кредитування в гривні значно дешевшим, ніж зараз, - взяти кредит можна буде під 14-15% у гривні. Прем'єр пояснив, що уряд має намір знизити ставки за кредитами загалом і зробити їх дешевшими саме для купівлі земельної ділянки, щоб українці мали більш вигідні умови, ніж їхні іноземні конкуренти.

Раніше в Мінагропроді та Світовому банку прогнозували, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд дол.