Раніше ринок землі планували відкрити вже з 1 липня 2020 року / фото УНІАН

Кабінет міністрів України планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

Читайте такожМайже половина українців проти скасування мораторію на продаж землі - опитування

Про це на конференції "Земля як фактор розвитку українського села" заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

За його словами, спочатку передбачалося відкриття ринку землі з 1 липня наступного року, але потім від цієї ідеї вирішили відмовитися.

"Та модель, яку ми пропонуємо, передбачає відкриття ринку землі з 1 жовтня 2020 року", - сказав він.

При цьому прем'єр додав, що за цей час планується провести велику підготовчу роботу, щоб ринок був нормально запущений.

"Купити землю матиме можливість лише український громадянин або українська компанія, щоб ми чітко розуміли, що власник перебуває в українській юрисдикції. Купити державну й комунальну землю, вони також мають бути виставлені на продаж... все це має відбуватися на прозорих публічних торгах, щоб у будь-якої особи був рівний доступ до того, щоб придбати земельну ділянку", - сказав він.

Кабмін пропонує гарантувати першочергове право купити землю тим, хто її орендує.

"Це абсолютно необхідно. Ми дуже не хочемо, щоб ті, хто зараз обробляє землю, втратили можливість обробляти її надалі. Цей ринок має бути зручним не для спекулянтів, а для людей, які реально працюють на землі та виробляють продукцію", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, президент України Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

3 серпня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення орієнтовно планується на літо наступного року. Він додав, що до того часу уряд спільно з Нацбанком має зробити кредитування в гривні значно дешевше, ніж зараз, і взяти кредит можна буде під 14-15% у гривні. Прем'єр пояснив, що уряд має намір знизити ставки за кредитами загалом і зробити їх дешевшими саме для покупки земельної ділянки, щоб українці мали більш вигідні умови, ніж їхні іноземні конкуренти.

Раніше у Мінагропроді та Світовому банку прогнозували, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.