Ілюстрація REUTERS

Модель відкриття ринку землі в Україні передбачає, що покупцями можуть бути лише українці або зареєстровані в країні компанії, а вже їх бенефіціарами можуть виступити іноземці.

Читайте такожМайже половина українців проти скасування мораторію на продаж землі - опитування

Про це на конференції «Земля як фактор розвитку українського села» заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, відповідаючи на запитання присутніх у залі.

Відео дня

«В існуючій моделі можуть бути іноземці (бенефіціарами компаній, які купуватимуть землю - УНІАН). У тій моделі, за якою ми зараз дискутуємо, це можливо», - сказав він.

При цьому прем'єр зазначив, що уряд готовий обговорити обмеження щодо участі іноземних інвесторів.

«Ми можемо проговорити якісь обмеження, якщо в когось є якісь побоювання... Якщо у вас є реальні побоювання, що сюди зайдуть китайці, що на кордонах стоять мільярди - це казки, такого немає, але якщо є такі побоювання, ми готові з вами обговорити інструменти, як ці ризики зменшити», - додав прем'єр.

Гончарук зазначив, що зараз в Україні є понад тисяча випадків, коли іноземці обробляють українську землю, нехай і в форматі оренди земельних ділянок, а не на праві власності. При цьому робота багатьох із них є зразковою, тому прем'єр вважає, що вони заслужили право так чи інакше взяти участь у відкритті ринку.

«Якщо зараз обмежити і не надати ніякого юридичного інструменту зберегти та захиститися подібним людям, це виглядатиме так, начебто Україна виганяє іноземних інвесторів. Особисто для мене це неприйнятна історія», - підкреслив він.

«У нас є іноземні компанії, які працюють. Нічого страшного тут немає. Навпаки - в більшості випадків, коли це відбувається, це приводить до того, що туди приходять інвестиції, техніка, створюються робочі місця, сплачуються податки й так далі. Весь досвід інвестування іноземців в українську землю показує, що іноземець часто ставиться до виконання своїх обов'язків точно не гірше, ніж інший цивілізований власник», - додав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 19 вересня, президент Володимир Зеленський заявив, що після запуску ринку землі сільгосппризначення її зможуть купити лише українці або українські компанії.

До цього глава держави доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук 19 вересня заявив, що Кабмін пропонує відкрити ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Серед іншого, Кабмін пропонує гарантувати першочергове право купити землю тим, хто зараз її орендує.

До цього часу уряд спільно з Нацбанком має зробити кредитування в гривні значно дешевшим, ніж зараз, - взяти кредит можна буде під 14-15% у гривні. Прем'єр пояснив, що уряд має намір знизити ставки за кредитами загалом і зробити їх дешевшими саме для купівлі земельної ділянки, щоб українці мали більш вигідні умови, ніж їхні іноземні конкуренти.

19 вересня міністр фінансів України Оксана Маркарова заявила, що Кабмін за рахунок компенсації з державного бюджету планує знизити ставку кредиту для фермерів нижче 5%, щоб після відкриття ринку землі вони змогли на рівних умовах із великим бізнесом взяти участь у купівлі ділянок.

Раніше в Мінагропроді України та Світовому банку прогнозували, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.