В Україні продають здебільшого неякісну оливкову олію, каже експерт / скріншот

В Україні на ринках продають здебільшого підроблену оливкову олію, показник фальсифікату сягає до 80%. В інтернет-магазинах ситуація гірша - "там просто смітник".

Про це в коментарі сайту "Обозреватель" заявив виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

За його словами, вітчизняних споживачів дурять як щодо складу, так і якості олії. Саме оливкову серед усіх видів олії підробляють найчастіше, каже експерт. І пояснює: коли пишуть Extra Virgin Oil, це фактично означає звичайну оливкову олію. Металеві банки з олією місткістю 1 і 5 літрів вартістю 110-130 і 310-350 гривень відповідно - це здебільшого підробка.

Відео дня

"Це або не оливкова олія взагалі, або якийсь ширпотреб", – каже Несміянов. І додає, що найпопулярніший спосіб підробки - це звичайна соняшникова олія зі смаковими добавками.

Ще однією небезпекою він назвав прострочку. За словами експерта, на ринку можна часто зустріти справжню оливкову олію з Італії, проте термін її використання може бути простроченим. Подібні випадки нещодавно виявили на одному зі столичних ринків.

Читайте такожНасіння розчарування: чому соняшникова олія в Україні не подешевшає

Набагато гіршою він називає ситуацію з продажем олії в інтернеті. 

"Там маса як зіпсованого товару, так і підробленого. Там просто смітник. Ніякого контролю, ніхто ні за що не відповідає", – - каже експерт.

Покупець, пояснює він, має звертати увагу на маркування, зокрема наявність україномовного тексту. 

"Якщо його немає, то я розумію, що це не контрабанда – це олія, розлита в підвалах України", - говорить Несміянов. І додає, що не бачив подібного товару в супермаркетах, на відміну від ринків.

Раніше повідомлялося, що ціни на олію в Україні продовжуватимуть зростати й у підсумку можуть вирости з 70 до 100 гривень за літр.