Станом на 30 квітня споживча ціна на крупи гречані знизилася / фото УНІАН Володимир Гонтар

У квітні 2021 року спостерігалася тенденція до зменшення середньої споживчої ціни на крупи гречані, які знаходяться в переліку соціально значущих товарів.

Як повідомили в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, станом на 30 квітня споживча ціна на крупи гречані знизилася на 0,4% - до 40,06 грн/кг.

Читайте такожРосія заборонила експорт гречки в Україну

Відео дня

Відзначається, що цінова стабілізація була досягнута завдяки впровадженню у 2021 році Кабміном нового напрямку державної підтримки аграріїв для стимулювання виробництва гречки, що призведе до поліпшення продовольчої безпеки та підвищить доступність цієї продукції для споживачів.

"Програмою передбачено надання дотацій аграріям у розмірі 3500 грн на 1 га посівів гречки. Це забезпечить стабільний обсяг виробництва гречки, рівний внутрішньому споживанню, і в перспективі - орієнтацію на експорт, а також розвиток суміжних галузей. Орієнтовна площа підтримки по Україні повинна скласти 15 тис.га", - йдеться в повідомленні.

Також в Мінекономіки не очікують проблем на ринку гречки через тимчасову відмову Росії експортувати цю продукцію в Україну. Внутрішні потреби в гречці будуть повністю забезпечені, запевнили у відомстві.

"Станом на 1 травня 2021 року, за експертними підрахунками, імпортовано 46 тис.тонн гречки. Тому підстав для виникнення дефіциту цієї продукції на ринку України немає", - наголошується в повідомленні.

Що цьому передувало

За даними Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", за 20 років Україна скоротила виробництво гречки в 4,6 раза - до 104 тис.тонн у 2020 році.

5 травня 2021 року стало відомо про те, що Уряд Росії тимчасово заборонило експорт гречки, в тому числі в Україну. Заборона на експорт гречки діятиме з 5 червня по 31 серпня 2021 року.