«Нафтогаз» може припинити забезпечення теплокомуненерго міста Сміла газом / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» не має правових підстав для підтвердження поставок пільгового природного газу для «Смілакомунтеплоенерго» (м.Сміла, Черкаська обл.) з березня 2019 року, через зрив цим підприємством графіка щомісячного погашення заборгованості в рамках договору реструктуризації на суму 62 млн грн, про це йдеться в повідомленні прес-служби «Нафтогазу України».

Читайте такожВ. о. мера Сміли повідомили про підозру за зрив опалювального сезону

«Через зрив графіка щомісячних платежів за договором реструктуризації заборгованості, НАК «Нафтогаз України» не має правових підстав для підтвердження номінацій КП "Смілакомунтеплоенерго" на березень 2019 року», - сказано в повідомленні.

Відео дня

За інформацією НАК, «Нафтогаз» надав підприємству всі можливі знижки, а також відстрочку розрахунків, передбачені законодавством. Незважаючи на це, виробник тепла вже два місяці не виконує графік погашення реструктуризованої заборгованості, відзначають в компанії.

Повідомляється, що в минулому році, за участю центральних органів влади, органів місцевої влади та «Нафтогазу», з комунальним теплопостачальним підприємством міста Сміла була проведена додаткова реструктуризація заборгованості, що підлягає врегулюванню, на загальну суму 62 млн грн.

«Нафтогаз» пояснює, що в грудні 2018 НАК уклав угоду і підтвердив номінації на газ на пільгових умовах для комунального підприємства «Смілакомунтеплоенерго», яке забезпечує теплом і гарячою водою жителів міста, але КП не виконує зобов'язання за договором.

«З початку 2019 року «Смілакомунтеплоенерго» припинило сплату щомісячних платежів за договорами реструктуризації (зобов'язання виконані лише по грудень 2018 року). Станом на 20 лютого 2019 року заборгованість з виконання договорів реструктуризації становить 1,03 млн гр », - уточнили в «Нафтогазі».

Згідно з повідомленням компанії, постанова Кабміну, яка дає право купувати природний газ для всіх категорій користувачів у «Нафтогазу», передбачає певні умови, а для теплокомуненерго м.Сміла такими умовами є укладення з компанією договору про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ.

«Нафтогаз» закликав представників органів влади міста Сміла негайно вжити необхідних заходів для відновлення комунальним підприємством платежів за договором реструктуризації заборгованості.

«Заборгованість теплопостачальних підприємств міста Сміла Черкаської області вже не перший рік заважає стійкому проходженню опалювального сезону. Борги перед «Нафтогазом» у розмірі 85,5 млн грн були нагромаджені в період з 2010 року», - повідомляє НАК.

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада 2018 року віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко заявив, що тепло є у всіх містах України, крім Сміли. Така ситуація склалася через борги місцевої теплопостачальної компанії перед «Нафтогазом України».

Також 15 листопада президент України Петро Порошенко заявив, що дає міській владі Сміли та іншим державним структурам кілька годин на відновлення теплопостачання в місті. Того ж дня за рішенням Держкомісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було подано газ на перші 8 із 20 котелень. 17 листопада 2018 року вночі підключили до теплоносія всі котельні міста.

Раніше Зубко заявив, що депутати Смілянської міськради виділили собі премій на 10 млн грн, але не змогли знайти 15 млн грн для запуску опалювального сезону.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом зриву опалювального сезону в Смілі.

Після скандалу зі зривом опалювального сезону в місті Сміла президент Порошенко призначив нового голову Черкаської обласної держадміністрації Олександра Вельбівця і 20 листопада доручив йому особисто проконтролювати забезпечення теплом жителів Сміли.

Компанія «Нафтогаз України» в той період заявила про те, що готова почати поставки газу для старту опалювального сезону в Смілі після вирішення питання правонаступництва боргів за газ, які становлять 85 млн грн. Тоді нацкомпанія зазначила, що не вимагає сплати відразу весь борг, а готова укласти договір про реструктуризацію на 5 років.