"Укрнафта" перемогла Росію у міжнародному арбітражі / фото УНІАН

Міжнародний арбітражний суд виніс рішення стягнути з Росії на користь найбільшої нафтовидобувної компанії України "Укрнафта" 44,4 мільйона доларів компенсації за експропріацію майна компанії в анексованому Криму.

Читайте також"Укренерго" хоче подати позов проти Росії через втрачені активи у Криму

Про це повідомила прес-служба підприємства.

Відео дня

"12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь "Укрнафти" 44,455 мільйона доларів компенсації за експропріацію інвестицій "Укрнафта" на території АР Крим, а також понад 3,5 мільйона доларів арбітражних витрат", - сказано в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що на суму компенсації згідно з рішенням арбітражного суду нараховуються відсотки, починаючи з 22 квітня 2014 року. Станом на квітень 2019 року розмір нарахованих відсотків становить понад 5,5 мільйона доларів.

Зазначається, що у квітні 2014 року, незабаром після анексії АР Крим Російською Федерацією, незаконні збройні формування держави-агресора захопили адміністративні приміщення та 16 автозаправних станцій "Укрнафти".

При цьому всі спроби компанії повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями та АЗС (у тому числі продуктовими магазинами, устаткуванням і відповідними дозволами та ліцензіями) шляхом звернень до створених державою-агресором "правоохоронних органів" виявилися марними.

Повідомляється, що в жовтні 2014 року "Укрнафта", керуючись положеннями ч. 1 ст. 9 Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, повідомила державі-агресору – Російської Федерації про порушення прав "Укрнафти".

Водночас Російська Федерація проігнорувала повідомлення компанії про наявність спору щодо угоди.

У зв'язку з цим, керуючись ч. 2 ст. 9 угоди, 3 червня 2015 року "Укрнафта" передала спір на розгляд в арбітражний суд ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії

Організації Об'єднаних Націй по праву міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Рішенням від 26 червня 2017 року арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір за Угодою. Російська Федерація оскаржила зазначене рішення у Верховному Суді Швейцарії, але останній рішенням від 16 жовтня 2018 року відхилив позов Російської Федерації. При цьому Верховний Суд Швейцарії погодився з арбітражним судом у тому, що "Укрнафта" є інвестором за угодою, а майно компанії на території АР Крим – інвестиціями. "Позитивного рішення арбітражного суду "Укрнафта" змогла досягти при загальному сприяння міноритарних акціонерів "Укрнафти", які не тільки допомагали у виборі способу захисту порушених прав, але й сприяли "Укрнафті" в оплаті арбітражних витрат. Крім того, загальний розгляд аналогічних справ "Укрнафта" (справа № 2015-34) і "Стабіл" та інших (справа № 2015-35) дозволив "Укрнафті" зменшити видатки на арбітражне судочинство", - відзначили в прес-службі компанії.

Довідка УНІАН. "Укрнафта" - найбільша публічна нафтогазова компанія України. На її частку припадає 68% видобутку нафти та конденсату, а також 11% видобутку газу в Україні. "Укрнафта" є одним з найбільших гравців на роздрібному ринку нафтопродуктів України: компанії належать понад 560 АЗС по всій території країни.

Акції "Укрнафти" включені в лістинг Української біржі (УБ) і фондової біржі ПФТС (м. Київ). Депозитарні розписки на акції "Укрнафти" торгуються на Франкфуртській фондовій біржі.