Росія відновить постачання зрідженого газу до України / фото УНІАН

Міністерство економічного розвитку РФ в повному обсязі задовольнило заявки компаній «Роснефть» і «Лукойл» на постачання зрідженого газу до України протягом липня.

Читайте такожРинок пального в Україні. Чи впадуть ціни на бензин й автогаз

Про це enkorr повідомили трейдери, що мають контракти з трейдерами цих виробників.

Відео дня

«У випадку з «Роснефтью», її квота на липень повністю відповідає тому, що передбачено у дозволі ФСТЕК», — повідомив співрозмовник видання. Нагадаємо, що за наявною інформацією, квота становить 43 тис. т.

За даними трейдерів, компанія «Укренерджі», яка є постачальником ресурсу «Лукойлу», очікує на липень поставку 15 тис. т.

Також за словами співрозмовників, російські держоргани в повному обсязі задовольнили заявки казахських виробників на транзитні постачання ЗВГ до України. «Обсяг транзиту очікується на рівні 30-35 тис. т», — повідомив знайомий із ситуацією джерело. За його словами, мова йде про обсяг «Тенгізшевройлу».

На думку учасників ринку, конфігурація затверджених на липень поставок повністю забезпечить потреби України в імпортному ЗВГ.

Водночас є побоювання, що з огляду ремонтних робіт на Локосовському ГПЗ «Лукойлу», може скоротитися поставка ЗВГ компанією в Україну.

Нагадаємо, що цей ГПЗ є основним постачальником ШФЛВ для Пермського НПЗ компанії, з якого здійснюються відвантаження на адресу «Укренерджі».

18 квітня Росія ввела санкції щодо України, що передбачають обмеження на поставку нафтопродуктів. За рішенням уряду РФ, вивезення ЗВГ і ДП з Росії до України можливе лише за наявності спеціального дозволу Мінекономрозвитку РФ. При цьому обсяг дозволеного експорту коригується російським міністерством щомісяця.

Санкції набули чинності з 1 червня. Наприкінці травня стало відомо, що червнева квота на ЗВГ для України була знижена на 40%, у порівнянні з обсягом поставок в травні. «Роснефть» отримала дозвіл на експорт 20 тис. т замість 43 тис. т, а «Лукойл» — 12 тис. т. За підсумками 20 днів червня, в Україну, за оперативними даними, надійшло близько 20 тис. т ЗВГ від «Роснефти» і 8 тис. т від «Лукойла».

Довідка. У 2018 р. безпосередньо з Росії до України було поставлено 502,5 тис. т ЗВГ, що становило 29% від балансу ринку. Частина російського ЗВГ у 2018 р. надходила до України через транзитні термінали в Білорусі. За підсумком 5 місяців 2019 року прямі поставки з Росії забезпечили 38,5% обсягу українського ринку — 277 тис. т 718 тис. т.