Ілюстрація / REUTERS

Компанія-оператор Nord Stream 2 AG відкликала свою заявку на прокладку газопроводу "Північний потік-2" через територіальні води Данії.

Повідомлення про це в п'ятницю, 28 червня, розповсюдила прес-служба компанії, передає dw.com.

Як заявив глава Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг, компанія вважала себе зобов'язаною зробити такий крок, "оскільки за два роки, що минули після подачі заявки, уряд Данії не продемонстрував жодних ознак до прийняття рішення".

Відео дня

Читайте такожКомітет Конгресу США підтримав санкції проти російських газопроводів

Мова йде про основний маршрут газопроводу, який повинен був пройти південніше острова Борнхольм, що належить Данії. Як зазначається в повідомленні, у компанії є ще два альтернативні маршрути, які проходять на північний захід і південний схід від острова, відповідно. Однак, вони будуть прокладені через міжнародні води і не потребують одержання дозволу від МЗС Данії.

Енергетичне агентство Данії заявило, що взяло до відома рішення Nord Stream 2 і продовжує обробляти дві альтернативні заявки. Пропоновані маршрути проходять поза територією Данії і можуть бути відхилені лише з екологічних міркувань або можливих обмежень для судноплавства, підкреслили у відомстві.

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч із уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу складе 1220 км, він повинен з'єднати російський Усть-Луг і німецький Грайфсвальд.

Читайте такожУ Росії поставили умову для збереження транзиту газу через Україну

В кінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2") отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також повинен відбуватися відповідного дозволу не дала.

На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін.

Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва "Північного потоку-2". У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу.

За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.