Ілюстрація REUTERS

Ціна на електроенергії для промисловості може бути знижена за рахунок коригування Енергобалансу України, що дозволить знизити тариф «Укренерго» на передачу електроенергії з 31 до 23 коп за кВт-г.  Про це йдеться в зверненні ВО «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України» до голови Федерації роботодавців України. 

В Федерації роботодавців ПЕК зазначають, що за підсумками двох тижнів роботи нового ринку, ціна електроенергії для промисловості на ринку «на добу наперед» є нижчою за встановлені НКРЕКП обмеження. Разом з тим, вважають, що  Федерації работодавців України та галузевим федераціям роботодавців слід зосередити зусилля на пошуку потенціалу подальшого зниження ціни електроенергії для промислових споживачів.

«Пропонуємо Федерації роботодавців України задіяти наявні можливості щодо реального зниження ціни електроенергії для промисловості. Вона полягає в зниженні НКРЕКП тарифів НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії, для чого потрібно відкоригувати Енергобаланс України в бік реального врахування обсягу електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел. Це дозволить знизити тариф «Укренерго» з 31 коп до 23 коп за кВт-г.», - йдеться в зверненні.

Відео дня

Автори звернення позитивно оцінюють запуск нового ринку електроенергії, який з 1 липня працює за конкурентною європейською моделлю. «Новий ринок функціонує на засадах прозорого ціноутворення, «ручне керування» мінімізовано. В результаті реформи ринок електроенергії стане першим товарним українським ринком, що матиме відкритий ринковий індикатор та сучасну високотехнологічну інфраструктуру», - наголошують в зверненні.

1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Реформою впроваджена конкурентна модель ринку електроенергії, яка вдало зарекомендувала себе у країнах ЄС.

12 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) прийняла рішення про зниження з 1 серпня тарифу держкомпанії «Укренерго» на передачу електроенергії на 10% - з 347,43 грн / МВт-год. до 312,14 грн / МВт-год.