Ілюстрація REUTERS

Імпорт газу в Україну становить 66,3 млн куб. м, що відповідає 100% технічних потужностей.

Читайте такожЗаповнені на 48%: в українських сховищах вже 15 мільярдів кубів газу

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Відео дня

«Цей день настав! Імпорт газу досягнув 66,3 млн куб. м, що відповідає 100% технічних потужностей. Знакова подія», - написав Макогон.

Він зазначив, що, на жаль, Україна ще не може використовувати всю свою інфраструктуру на кордоні, так як велика її частина все ще контролюється «Газпромом», і він відмовляється приводити правила роботи на ньому до європейських норм.

«Упевнений, що з 1 січня 2020 року в нас ця проблема зникне разом зі старим транзитним контрактом, і ми почнемо працювати за європейськими правилами на всіх ГВС (газовимірювальна станція - УНІАН) на кордоні», - написав він.

«Якби зараз у нас працювали європейські правила, то ми могли б зараз імпортувати 366 млн куб. м. 66 - фізично і ще 300 - віртуально шляхом заміщення транзитних обсягів», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, «Нафтогаз України» планує до наступного опалювального сезону суттєво наростити запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) - до 20 млрд куб. м, щоб нівелювати негативні наслідки можливого припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня 2020 року.

До початку опалювального сезону 2018-2019 років наша країна накопичила в ПСГ 17,2 млрд кубометрів газу, що є рекордним показником за останні шість років.

У 2018 році порівняно з 2017 роком Україна скоротила імпорт природного газу на 24,6%, або на 3,46 млрд куб. м, до 10,59 млрд куб. м.

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у російського «Газпрому».