Коболєв вважає, що відповідальність за тепловиків необхідно залишити на місцевій владі / фото УНІАН

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв пропонує перекласти борги теплокомуненерго за газ на власників таких компаній, місцеві бюджети.

Читайте також"Нафтогаз" заявляє про загрозу зриву опалювального сезону для частини Києва

Про це він повідомив в ході Українського газового форуму.

Відео дня

"Ми вважаємо, що відповідальність за тепловиків необхідно залишити на місцевій владі, на власниках цих компаній. "Нафтогаз" постачатиме їм газ на стандартних умовах PSO. Якщо по завершенню сезону не відбувається розрахунок з "Нафтогазом" за газ, то ці кошти списуються з місцевих бюджетів", - сказав Коболєв.

За його словами, на сьогодні борги перед оператором ГТС компанією "Укртрансгаз" операторів газорозподільних мереж становлять приблизно 38 мільярдів гривень, з яких істотна частина сформувалася через борги теплокомуненерго перед облагазами.

"Укртрансгаз" у чинній системі координат не може себе забезпечувати фінансово, оскільки ринок не працює", - сказав Коболєв.

Він зазначив, що, відповідно до законодавства, сьогодні не можна відключати від газопостачання виробників тепла, проте невирішення цієї ситуації не дозволяє повноцінно запровадити європейські правила в Україні, що ставить під загрозу завершення процесу розділення "Нафтогазу".

Коболєв додав, що іншим способом розв'язання цієї проблеми може бути перекладання боргу пропорційно на всіх учасників ринку, що, за його словами, практично неможливо буде реалізувати.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку громад і територій України розробило законопроект, який може розв'язати проблему заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих підприємств перед НАК "Нафтогаз України" за газ, зокрема, реструктуризувати борги й позбавити їх від 9,6 мільярда гривень штрафних санкцій з боргами за спожитий газ.

Ці пропозиції містяться в проекті Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення".

За даними НАК "Нафтогаз України" станом на 1 жовтня 2019 року, сумарна прострочена заборгованість перед компанією підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, що використовується для виробництва теплової енергії, становить близько 34,6 мільярда гривень, з них за 2019 рік – 12,3 мільярда гривень.