Ілюстрація REUTERS

Оператор газотранспортної системи України компанія "Укртрансгаз" знаходиться на фінальній стадії завершення реконструкції компресорної станції «Комарно» і наприкінці жовтня має намір запустити в тестовому режимі реверс газу з Польщі, йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожЗ 1 січня "Газпром" зможе вийти на український газовий ринок - Коболєв

«На компресорній станції «Комарно» (Львівська область) «Укртрансгаз» успішно завершено комплекс будівельно-монтажних робіт з підключення нової технологічної ділянки трубопроводу, перемички. Проведення тестового пуску в реверсному режимі, що стане фінальним етапом завершення робіт на об'єкті, планується до кінця жовтня», - сказано в повідомленні.

Відео дня

За інформацією прес-служби, оновлена конфігурація лінійної частини газопроводу дозволить транспортувати блакитне паливо як в аверсному, так і в реверсному режимах між Україною і Польщею. Реконструкція збільшить потужність і маневреність транспортування і допоможе забезпечити надійне і безперебійне проходження опалювального сезону 2019/2020.

У компанії нагадали, що станція «Комарно» задіяна в транспортуванні газу через кордон Україна - Польща. Модернізація технологічної трубопровідної обв'язки компресорної станції дозволить істотно підвищити маневреність і надійність функціонування ГТС у разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

«Проектна потужність модернізованої ділянки становитиме 15 млн куб. м на добу в аверсному режимі та 18 млн куб. м на добу в реверсному режимі з Польщі», - відзначили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, у рамках підготовки до опалювального сезону 2019-2020 років «Укртрансгаз» завершив модернізацію п'яти компресорних станцій для роботи в реверсному режимі.

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, якими природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій «Укртрансгазу» знаходяться у власності НАК «Нафтогаз України».