Ілюстрація REUTERS

Голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що транзитний контракт залежить від того, чи відмовиться Україна від спору в Стокгольмському арбітражі та від антимонопольної справи проти «Газпрому».

Читайте також«Нафтогаз» вимагатиме від «Газпрому» $11 мільярдів за можливе припинення транзиту

Про це йдеться в стенограмі розмови Міллера з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим, передає liga.net.

Відео дня

«До укладення нового контракту необхідно повністю врегулювати всі судові спори. І тут треба відзначити рішення Стокгольмського суду. Плюс ті рішення, які були прийняті українськими судами за так званою антимонопольною справою проти «Газпрому», - наводить прес-служба уряду РФ слова Міллера.

Ще одна умова для нового контракту за європейськими правилами - завершення процедури так званого анбандлінгу (виділення функції оператора ГТС в окрему компанію).

Голова «Газпрому» заявив, що якщо 1 січня 2020 року в Україні не буде створений незалежний газотранспортний оператор і незалежний регулятор, «єдиним шляхом буде продовження діючого контракту в нових, актуалізованих до сьогоднішнього часу ринкових умовах».

«На сьогоднішній день до завершення цього процесу ще досить далеко», - додав Міллер.

Він також зазначив, що Україна повинна дати чітку відповідь, чи купуватиме газ напряму в Росії та в яких обсягах. «При цьому треба розуміти, що наші поставки будуть дешевші на 20% за реверсні поставки з Західної Європи - це практично той же самий російський газ», - підкреслив Міллер.

Нагадаємо, десятирічний контракт на транзит російського газу в Європу через Україну закінчується 31 грудня 2019 року. 19 вересня в Брюсселі відбувся черговий раунд переговорів щодо транзиту газу з участю Єврокомісії, за підсумками яких Росія вперше погодилася укласти угоду про транзит газу за європейськими правилами.

Щоб імплементувати європейське законодавство Україна повинна виділити з НАК «Нафтогаз України» газотранспортну систему (ГТС) в окрему структуру відповідно до правил Третього енергетичного пакета ЄС. Завершення так званого анбандлінгу "Нафтогазу" заплановано на 1 січня 2020 року.

Новий раунд тристоронніх переговорів щодо транзиту газу заплановано на 28 жовтня.