Ілюстрація REUTERS

Імпортний газ для України може бути на 20% дешевшим за умови, що російський «Газпром» не зловживатиме своїм монопольним становищем на європейському ринку, вважає виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Читайте також«Нафтогаз» вимагатиме від «Газпрому» $11 мільярдів за можливе припинення транзиту

«Підтверджую, що ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижчою. І для цього навіть не обов'язково укладати контракт між «Газпромом» і «Нафтогазом» чи іншою українською компанією. Для цього необхідно, щоб "Газпром" відповідно до європейських правил не зловживав своїм домінуючим становищем на європейському ринку», - написав він у Facebook.

Відео дня

Вітренко пояснив, що зловживання, зокрема, виражається в тому, що «Газпром» відмовляє європейським компаніям перенести точки передачі газу на кордон Україна-РФ і не тільки.

«А також необхідно, щоб «Газпром» пропонував свопи іншим газовидобувним компаніям у РФ. Забираючи у них газ всередині РФ і повертаючи його на кордоні Україна-РФ, таким чином він виконує передбачену законодавством РФ функцію єдиного експортного каналу», - пояснив Вітренко.

Також, за словами топ-менеджера НАК, необхідно, щоб «Газпром» перестав фактично блокувати експорт газу із Середньої Азії до України і до Європейського Союзу.

«Ми за те, щоб "Газпром" здійснював транзит газу через Україну за європейськими правилами. Логічно, аби щодо поставок газу теж діяли відповідно до європейських правил», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, на початку травня «Нафтогаз України» подав скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії російської компанії «Газпром».