Ілюстрація REUTERS

Рішення Кабінету міністрів про введення спеціальних мит на імпорт вугілля і електроенергії з Росії створює умови для підвищення в Україні цін на вугілля, 80% якого добувають підприємства бізнесмена Ріната Ахметова, і зростання тарифів на електроенергію, істотну частку якої також виробляють з вугілля електростанції Ахметова.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський.

«Не пробувши й місяця на чолі Кабміну, колишній ахметовський працівник протягує через Кабмін схему, ще крутішу за «Роттердам+». Як і всі чорні справи останніх 6 років, це рішення також буде подаватись суспільству як «патріотичне» - введення мита 65% на постачання електроенергії та вугілля з Росії. Хоча, насправді, мова йде про банальний схематоз - створення умов для підвищення ціни вугілля, 80% якого в Україні видобуває Ахметов, і тарифів на електроенергію, 65% якої також виробляє Ахметов - з вугілля. Тому Ахметову (і тому Шмигалю) вкрай невигідне вугілля з РФ, яке коштує зараз майже вдвічі дешевше, ніж ахметівське», - написав він.

Відео дня

Також він зазначив, що ціна вугілля на біржі в Роттердамі сьогодні майже у два рази нижча, ніж ціна вугілля в Україні: 47 дол. за тонну (ф'ючерси) проти 80 дол. за тонну.

За його словами, в результаті цього в Україні для юридичних осіб (підприємства, магазини, садочки, школи – все, що не населення) найдорожча електроенергія в регіоні.

«Зате в Ахметова (і значить у Шмигаля) найвищий прибуток. «ДТЕК Павлоградвугілля» - основний вуглевидобувний актив Ахметова за 2019 рік показав чистий прибуток 6,7 млрд грн. Ще 3,5 млрд грн прибутку у «ДТЕК Трейдинг» - компанії, яка купує вугілля шахт в Ахметова і продає його ТЕС Ахметова. І цей прибуток стане ще більшим через те, що у ДТЕК монополія (90% видобутку вугілля в країні й 63% теплової генерації)», - написав він.

Своєю чергою голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook повідомив, що імпорт електроенергії з Росії стримував неконтрольоване зростання цін на ринку електроенергії та фізичного впливу на енергосистему не мав.

«Такий імпорт раніше виконував функцію "рушниці, яка висить на стіні", тобто мав психологічний ефект – робив неможливим цінові змови та неконтрольоване зростання цін. Фізичного впливу на енергосистему він не мав. Фізичний вплив мають "зелені", які цієї весни вироблятимуть більше ніж 10%, спочатку будуть видавлювати з роботи вугільні ТЕС, а потім і блоки АЕС», - зазначив він.

Герус вважає, що рішення про введення мита на імпорт електроенергії та вугілля з Росії навряд чи вплине на подорожчання електроенергії, але водночас вплине таким чином, що вона точно не подешевшає до європейського рівня. А в Європі електроенергія зараз у 2 рази дешевше, ніж в Україні.

Як повідомляв УНІАН, 18 березня Кабінет міністрів України ввів з 1 квітня спеціальне мито в розмірі 65% на імпорт електроенергії та вугілля, крім антрациту і коксівного вугілля з Росії.

За даними оператора Об'єднаної енергосистеми країни - Національної енергетичної компанії «Укренерго», частка імпортної електроенергії в енергосистемі України в лютому 2020 року становила 3,9%.

В торговій зоні ОЕС України, синхронізовану з енергосистемами Росії, Білорусі та Молдови, імпорт становив 82,9 млн кВт-год, або 0,6% від загального виробництва електроенергії в даній торговій зоні. Зокрема, з Росії – 33,99 млн кВт-год, а з Білорусі – 48,9 млн кВт-год.