Стабільність об'єднаної енергосистеми України на піку зимових холодів забезпечує імпорт електроенергії / фото УНІАН Володимир Гонтар

Згідно з затвердженим Міненерго графіком, складські запаси вугілля станом на середину січня у ТЕС і ТЕЦ мають становити 1,079 млн т., за фактом є на 338 тис. т. менше.

Стабільність об'єднаної енергосистеми України на піку зимових холодів забезпечує імпорт електроенергії. Теплова генерація не підтримує запаси вугілля на необхідному рівні. Про це свідчать дані Міненерго.

Читайте такожУ Міненерго лякають подальшим зростанням цін на газ

Відео дня

Велика частина української теплової генерації знаходиться в управлінні приватного енергомонополіста, який і повинен підтримувати складські запаси вугілля на рівні, визначеному Міненерго.  Разом з тим Міненерго віддає явну перевагу тепловій генерації при прогнозуванні роботи об'єднаної енергосистеми України.  Вже в нинішньому опалювальному сезоні частка ТЕЦ і ТЕС неодноразово перевищувала частку АЕС в загальному обсязі виробництва електроенергії за добу.

За таких умов ризики зупинки вугільних енергоблоків і дефіциту потужностей в об'єднаній енергосистемі загрозливо зростають. Альтернативою імпорту електроенергії стане повернення віялових відключень від енергопостачання цілих областей - як це практикувалося в 1990-і рр.