фото REUTERS

Керівників бюджетних закладів підштовхують до порушення процедури публічних закупівель і укладення нових прямих контрактів з "Нафтогазом", що загрожує їм кримінальною відповідальністю, вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

"Згідно з чинним законодавством, закупівля товарів та послуг державними та комунальними установами повинна відбуватися виключно на тендерах. Напередодні опалювального сезону близько 10 тисяч шкіл, лікарень, дитсадків мають розірвати діючі договори (зі своїми постачальниками – ред.) та, порушуючи закон про закупівлі, переукласти їх із "Нафтогазом". Альтернативи їм не залишили", – сказав він.

Землянський додав, що на момент підписання Меморандуму між Урядом, НАК "Нафтогаз України", Офісом Президента України та Асоціацією міст України, бюджетні організації вже мали діючі контракти з постачальниками. Вони були укладені за результатами тендерних закупівель в системі "Прозорро" до чергового стрибка цін на газ. У Меморандумі ціна на газ для бюджетних установ на період до 1 січня 2023 року була зафіксована на рівні 16,56 грн за куб м з ПДВ.

Відео дня

"Зараз жоден з постачальників, окрім "Нафтогаз Трейдингу", не зможе продавати газ за ціною, зазначеною в Меморандумі. Вибір (у бюджетних установ – ред.) невеликий – або кримінальні справи, або запустити тепло у грудні. І це ще за умови, якщо "Нафтогазу" вистачить достатньо людського ресурсу, аби укласти кілька тисяч контрактів з бюджетними установами по всій країні в такі стислі терміни", – підкреслив експерт.

Як повідомлялося раніше, Хмельницька, Одеська, Закарпатська та Львівська облдержадміністрації та мер Івано-Франківська заявили про надзвичайну ситуацію, що склалася в їх регіонах у зв’язку із нестачею газу для потреб бюджетних закладів.

За чотири дні до старту опалювального сезону, Кабмін схвалив розпорядження про укладення договорів на постачання природного газу бюджетними установами з ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг".