Ілюстрація REUTERS

Зміни до правил роздрібного ринку електроенергії, затверджені в травні 2021 р. постановою НКРЕКП №805, ускладнюють клієнтам зміну постачальника електроенергії, а на постачальників накладають невластиві функції контролю за сферою розподілу електроенергії.

Про це заявив Василь Гончарук, керівник проекту електроенергія компанії "ЙЕ енергія".

Зокрема, змінами розширено перелік документів, які клієнт має зібрати та подати постачальнику разом із заявою на приєднання, а саме до нього додано документ, що підтверджує право власності або користування об'єктом, та паспорт точки розподілу (складова договору на розподіл). Якщо перепідключення споживача на нового постачальника технічно можливо, то до переліку документів додається також рахунок від чинного постачальника за останній розрахунковий період, уточнює експерт.

Відео дня

За його словами, збір цих документів збільшує терміни зміни постачальника до двох місяців і додає нових витрат. Перевагу отримують діючі постачальники (нерідко це колишні обленерго), що порушує головні принципи ліберальної моделі енергоринку – рівні права і можливості всіх учасників, легка і швидка можливість зміни постачальника для клієнтів.

"Чому постачальника зобов'язують виконувати невластиві йому функції контролю за технічною стороною постачання ресурсу замість операторів розподілу (обленерго - прим.)? Функція постачальника - фінансові взаємовідносини купівлі-продажу електроенергії з клієнтом", - нагадує Василь Гончарук.

Він також додав, що хоча ОСР повинні були укласти договори з усіма клієнтами, проте в паперовому вигляді цих договорів у малого і середнього бізнесу найчастіше немає.

"Вважається, що клієнт прийняв умови і приєднався до публічного договору в той момент, коли зробив оплату за послугу розподілу. Як підсумок – терміни переходу клієнта до нового постачальника збільшуються. У тих випадках, коли у клієнта немає на руках вже підготовлених документів, перехід може зайняти два місяці", – стверджує експерт.

На думку експерта, ці документи необхідно виключити з переліку подаються постачальнику, оскільки вони створюють непотрібну бюрократію і збільшують терміни переходу клієнта до нового постачальника.