Зараз Сербія купує газ у "Газпрому" по 270 доларів / Ілюстрація REUTERS

Росія озвучила Сербії нову формулу розрахунку вартості газу.

Про це повідомляє b92.net.

Читайте такожУ "Нафтогазі" запевнили, що ціна на газ для населення цієї зими не підніметься

Відео дня

Як заявив президент Сербії Олександр Вучич, згідно з новою формулою розрахунків, ціна злетить майже в три рази - до 790 доларів за кубометр.

За словами політика, такі суми його країна просто не зможе виплачувати.

Вучич зазначив, що зараз Сербія купує газ у "Газпрому" по 270 доларів.

"Росіяни сказали, щоб ціну розрахували на 70% за біржовою вартістю і на 30% за нафтовою формулою, тобто 790 замість 270 доларів, які ми зараз платимо 100% за нафтовою формулою", – сказав Вучич.

Глава Сербії зазначив, що запропонував, щоб ціна на газ на 70% розраховувалася за нафтовою формулою і на 30% — за біржовою вартістю. У такому випадку Сербія купувала б паливо по 510 доларів за кубометр. 

Нинішній газовий договір діє до кінця року.

Тарифи на газ в Україні:

30 вересня Кабінет міністрів, НАК "Нафтогаз України" і Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові України підписали меморандум про взаєморозуміння, яким передбачено, що під час опалювального сезону 2021-2022 років тарифи на тепло і гарячу воду для населення не зростатимуть.

Разом з тим, в "Нафтогазі" заявляли, що школи, дитячі садки та лікарні та інші бюджетні організації зможуть купити газ по 13,7 грн за кубометр. Але це без урахування податку на додану вартість і ціни транспортування.

6 жовтня ціна продажу газу в Європі досягла майже 2 тис.дол. за тисячу кубів, що є абсолютним рекордом.

Згідно з даними Української енергетичної біржі, середньозважена вартість газу на європейських хабах до кордону України досягла 40 грн за кубометр.

При цьому для побутових споживачів в нашій країні діє річна пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 грн за кубометр, а для підприємств теплокомуненерго "Нафтогаз" пропонує трирічні контракти за ціною 7,42 грн за кубометр на перший рік.

13 жовтня "Нафтогаз" заявив, що має намір запропонувати приватним підприємствам контракти на постачання газу з фіксованою ціною.

16 жовтня 2021 року в "Нафтогазі" запевнили, що ціна на газ для населення цієї зими не підніметься

Транзит газу через Україну:

Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у січні-вересні 2021 року скоротився на 17% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 32,6 млрд кубометрів.

"Оператор ГТС України" пропонує близько 80 млн куб. м на добу додаткових потужностей для транзиту газу до Європи, проте результати аукціонів демонструють - "Газпром" не зацікавлений у збільшенні поставок.

Українська ГТС використовується менш ніж на третину від загальної транзитної потужності в 146 млрд куб.м на рік. Ці незадіяні потужності, що вдвічі перевищують потужності "Північного потоку-2", можуть бути використані для збільшення поставок газу в ЄС.

1 жовтня "Газпром" зупинив транспортування газу через Україну в Угорщину. Це стало наслідком підписання між сторонами нового довгострокового контракту на постачання газу в обхід України та провокує зростання цін на газ в Європі.

12 жовтня 2021 року президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен заявила про те, що Євросоюз допоможе Україні з газом.