НКРЕКП затвердила збільшення тарифу «Укренерго» на передачу електроенергії  / фото УНІАН

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила рішення, згідно з яким з 1 серпня тариф на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії «Укренерго» буде збільшено на 54,6% - з 155,4 грн/МВт-год до 240,23 грн/МВт-год (без ПДВ).

Відповідне рішення Комісія прийняла сьогодні на засіданні з метою забезпечити джерело коштів компанії для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (через ДП «Гарантований покупець»).

Варто зазначити, що, згідно з проектом рішення НКРЕКП до засідання 11 липня, тариф на передачу електроенергії «Укренерго» з 1 серпня пропонувалося підвищити більш ніж удвічі - до 327,9 грн за МВт-год (без ПДВ), а ще раніше планувалося підвищити тариф в 4 рази - до рівня 596,48 грн за МВт-год.

Відео дня

Читайте такожМонополісти намагалися підсунути Зеленському меморандум з "зеленою" енергетикою, який розорив би українців: президент його відхилив - ЗМІ

На прохання присутніх представників бізнесу та народних депутатів Комісія вирішила відмовитися від дворазового зростання тарифу.

Проте, з метою погашення заборгованості, за словами голови Нацкомісії Валерія Тарасюка, «Укренерго» проведе переговори з міжнародними фінорганізаціями з метою залучення додаткових кредитних коштів. «Тарифи перераховані з урахуванням затвердженого рівня тарифу на послуги з передачі електроенергії «Укренерго» на рівні 240,23 грн/МВт-год, то, відповідно, в середньому по країні відбудеться зменшення тарифів на послуги з розподілу електроенергії, зокрема, на першому класі напруги на 2%, а на другому - близько 1%, таким чином, підвищення тарифу на послуги з передачі електроенергії в певній мірі компенсується зменшенням тарифів на послуги з розподілу електроенергії і, відповідно, кінцевий вплив на ціну електроенергії для споживача якоюсь мірою буде нівельований», - зазначили в Нацкомісії.

Як повідомляв УНІАН, в грудні 2019 року НКРЕКП ухвалила постанову про підвищення тарифу оператора Об'єднаної енергосистеми України компанії «Укренерго» на передачу електричної енергії на 33% і на послуги диспетчеризації - на 27,2% з 1 січня 2020 року.

17 червня 2020 року голова НКРЕКП Валерій Тарасюк заявив, що закладені в підписаному урядом з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) меморандумі умови погашення накопиченої перед ними заборгованості можуть призвести до зростання тарифу «Укренерго»більш ніж утричі.

26 червня НКРЕКП попередньо схвалила проект рішення, згідно з яким тариф на передачу електроенергії «Укренерго» пропонувалося підвищити більше ніж удвічі - до 327,97 грн за МВт-год.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни.