Юрій Вітренко / фото УНІАН

Україна готова подати в суд на "Газпром", щоб розблокувати поставки природного газу з Центральної Азії, і це той крок, який може забезпечити достатню кількість внутрішніх доходів країні від поставок і транзиту газу, навіть якщо Росія майже завершить будівництво" Північного потоку – 2 " і трубопровід буде запущений в цьому році.

Про це в інтерв'ю виданню Financial Times розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

За його словами," Газпром "контролює потік газу по своїх трубопроводах в Україну з Центральної Азії, компанія заблокувала ці потоки на 15 років, і тепер "Нафтогаз" готовий звернутися до антимонопольних органів Євросоюзу і вивести російського енергетичного гіганта на міжнародний рівень арбітражного суду.

Відео дня

"Це змінить правила гри, тому що, як ми всі розуміємо, існує величезний потенціал. В основному, для транспортування середньоазіатського газу через Україну в Європу", - зазначив Юрій Вітренко. Він також додав, що мова йде про десятки мільярдів кубометрів центральноазіатського газу, що може заповнити всю українську газотранспортну систему.

У матеріалі видання Financial Times підкреслюється, що "Нафтогаз" готує офіційні запити на отримання газу з регіону (Центральної Азії) і отримання дозвіл на його транспортування по трубопроводах" Газпрому", і цей процес може зайняти кілька місяців.

"Якщо вони [Газпром] скажуть "ні", то наступним кроком буде скарга [в Європейську комісію] і арбітраж", - додав Юрій Вітренко. За його словами, на це можуть піти роки. Глава "Нафтогазу" в інтерв'ю зазначив, що Київ може звернутися до Брюсселя з проханням застосувати закон про конкуренцію ЄС, тому що він впливає на пропозицію газу на ринки ЄС.

Раніше повідомлялося, що НАК "Нафтогаз України" почав документування зловживань російським "Газпромом" домінуючим становищем на газовому ринку. Юрій Вітренко неодноразово зазначав, що компанія недостатньо використовувала свої юридичні можливості тиску на "Газпром" через антимонопольний орган ЄС для перенесення точок продажу російського газу європейським компаніям на кордон Україна - РФ. На думку Юрія Вітренка, потрібно тиснути на Росію для розблокування експорту середньоазіатського газу в Європу і надання такої можливості експорту незалежним російським видобувачам.