Фото УНІАН

Голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України скликає збори членів Наглядової ради у зв'язку з приписом НАЗК щодо звільнення голови правління НАК» Нафтогаз України" Юрія Вітренка.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Нагадаємо, 15 червня голова НАЗК Олександр Новіков оголосив про припис, в якому, посилаючись на ст. 26 закону «Про запобігання корупції» йдеться про зняття з посади голови «Нафтогазу» Юрія Вітренка.

Відео дня

На думку юридичного департаменту НАК "Нафтогаз України", припис є необґрунтованим і не відповідає вимогам законодавчих актів.

Також юристи "Нафтогазу" звертають увагу, що виконання однієї з вимог припису (скасувати пункт 9 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 №370-р.) призведе до скасування рішення загальних зборів компанії про повноваження міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на підписання цивільно-правових договорів з членами Наглядової ради.

Як повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, наглядова рада інформацію про припис НАЗК з ним не обговорювала. Він підкреслив, що вважає припис НАЗК таким, що суперечить букві і духу закону і є прикладом «вибіркового правосуддя».

Нагадаємо, 15 червня 2021 НАЗК оприлюднило висновки про невідповідність закону при призначенні Юрія Вітренка на посаду керівника НАК раніше, ніж через рік після завершення роботи в Міністерстві енергетики України. У свою чергу міністр юстиції Денис Малюська заявив, що припис НАЗК найближчим часом буде оскаржено в суді.

Як раніше повідомлялося, на думку керівника Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, голова НАЗК Олександр Новіков не мав права видавати припис про незаконність призначення Юрія Вітренка головою НАК "Нафтогаз України".