Про це він повідомив під час форуму "Україна 30. Економіка без олігархів" у Києві / Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підтримує вихід Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та Державної компанії НАЕК "Енергоатом" на публічне розміщення акцій (IPO) на великій міжнародній біржі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Економіка без олігархів" у Києві.

Читайте такожПризначення Вітренка головою "Нафтогазу" було незаконним - НАЗК

Відео дня

"Перш за все, всі такі компанії, чого вони хочуть? Вони хочуть на IPO, простими словами - вийти на біржу, буде інша ціна, власник завжди може отримати дуже великі гроші, і буде відкрита ціна акцій цієї компанії. Там працюють тільки прозорі правила. "Нафтогаз" вже давно хоче і мріє вийти на IPO, і це правильна річ, і я вважаю, що те ж буде з "Енергоатом", вони можуть вийти", - заявив він.

Вихід на біржу

У липні 2020 року на той час голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що виведення Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на первинне публічне розміщення акцій є головною амбіцією компанії.

У 2017 році Коболєв заявляв, що продаж міноритарного пакету акцій компанії (15%), яка може відбутися у 2020 році, дозволить державі отримати 10 млрд дол. доходу, а також зробить незворотними позитивні реформи в компанії.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 80% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни. За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі.