В Україні працює автоматичне блокування ризикових накладних / фото УНІАН

Міністерство фінансів України має намір удосконалити систему моніторингу ризиків і блокування накладних (СМКОР), яка є невід'ємною складовою роботи автоматичної системи відшкодування ПДВ і дозволяє виявити зловживання і зупинити реєстрацію "схемних" податкових накладних.

Читайте такожМінфін підвищив прогноз щодо боргових платежів на 2020 рік

Як повідомили в прес-службі Мінфіну, система працює стабільно і запобігає втраті бюджету щомісяця, при цьому обсяги податкових накладних з ознаками фіктивності знижуються. Також постійно зменшується кількість підприємств, які підпадають під критерії ризику.

Відео дня

За даними Мінфіну, станом на 1 липня зупинена реєстрація 0,09% від загальної кількості поданих накладних.

«Спільно з Державною податковою службою ми вдосконалюємо роботу системи. Наша мета - зробити процес адміністрування податків простим і комфортним для сумлінного бізнесу. І, з іншого боку, виключити випадки зловживань, і, відповідно, втрат для бюджету», - цитує прес-служба заступника міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрія Гелетія.

У прес-службі відзначили, що Міністерство фінансів ініціює зміну критеріїв ризику платника податків в системі моніторингу ризиків СМКОР, для чого необхідно внести поправки в урядове розпорядження про порядок зупинки реєстрації податкової накладної від 21 лютого 2018 року №117.

Зокрема, документ пропонується доповнити переліком критеріїв ризику для визначення позитивної податкової історії та критеріями ризикових операцій, визначити порядок роботи комісії щодо включення або виключення з переліку ризикових платників та перелік документів для виключення платника податків з цього списку, а також доповнити деталізацією підстав для внесення компанії в список ризикових.

У Мінфіні наголошують, що документи повинні розглядатися протягом семи робочих днів, а у випадку прострочення терміну передбачається автоматичне рішення на користь платника податків.

"З порядку також пропонується виключити норму про перегляд центральною комісією рішення комісії регіонального рівня. Таким чином, платник податків отримає можливість адміністративного оскарження рішення про відмову в реєстрації податкової накладної", – наголошується в прес-релізі.

У повідомленні наголошується, що найближчим часом Мінфін доопрацює зазначений проект з урахуванням всіх змін, а також пропозицій та зауважень представників бізнес-асоціацій.

Як повідомляв УНІАН, робота системи автоматичного блокування ризикових накладних була введена 1 липня 2018 року для боротьби з фіктивним ПДВ.

На думку експертів, СМКОР повинна працювати аналітично і блокувати в місяць не більше 300-500 підприємств, які проводять сумнівні операції.