Ілюстрація REUTERS

Міжнародний валютний фонд (МВФ) дійшов висновку, що нинішній курс долара США значно завищений. З урахуванням основних короткострокових економічних індикаторів курс долара завищений на 6-12 відсотків, йдеться в доповіді МВФ.

Читайте такожІндекс Біг-Мака: гривня знову одна з найбільш недооцінених валют світу

Водночас курси євро, японської ієни та китайського юаня знаходяться на прийнятному рівні, передає «Німецька хвиля».

Відео дня

Конкретно для Німеччини курс євро, враховуючи високе позитивне сальдо поточних операцій ФРН, занижений на 8-18 відсотків, вважають експерти МВФ. В цілях зниження гігантського профіциту у сфері зовнішньої торгівлі МВФ радить Німеччини активніше інвестувати у внутрішню інфраструктуру.

У 2019 році Німеччина, за прогнозами мюнхенського інституту економічних досліджень ifo, знову отримає рекордний у світі профіцит за поточними операціями.

Президент США Дональд Трамп і Єврокомісія постійно критикують Німеччину за це. Надмірним вважає німецький профіцит поточних операцій і один із високопоставлених представників МВФ.

Трамп постійно висловлює невдоволення тим, що курс долара дуже високий і в результаті перешкоджає американському експорту. У червні він розкритикував у цьому зв'язку і грошову політику Європейського Центробанку (ЄЦБ) і його голови Маріо Драгі.

На думку американського президента, заходи, вжиті ЄЦБ, несправедливо полегшують конкуренцію Європи зі США. Чим дешевший євро, тим конкурентоздатніші в ціновому плані європейські продукти в інших валютних регіонах.