Ілюстрація REUTERS

Облігації внутрішньої державної позики у портфелі нерезидентів збалансовані за термінами, тому ризиків дестабілізації валютного ринку в період виходу іноземців з цих паперів у майбутньому не передбачається.

Читайте такожНацбанк прогнозує розміщення урядом євробондів на $1 мільярд восени

Про це заявив журналістам заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в ході брифінгу.

Відео дня

"Якщо подивитися на структуру за строками погашення цих цінних паперів, то тільки чверть припадає на цей рік. На наступний рік – близько третини. Майже половина – папери з терміном погашення у 2021 році й пізніше. Тобто структура погашення виглядає достатньо рівномірною і стабільною", - пояснив Сологуб.

Наводячи як приклад досвід країн, де масовий вихід нерезидентів з боргових паперів спровокував потрясіння на валютному ринку, Сологуб зазначив, що в Аргентині це було викликано короткостроковістю боргу, а в Туреччині – значним політичним тиском на центральний банк країни.

"Враховуючи стабільну макроекономічну ситуацію, достатньо рівномірну структуру цього боргу за строками погашення, це зараз не створює додаткових ризиків для фіскальної ситуації, макроекономічної ситуації. Але я окреслив фактори, які цьому сприяють", - додав заступник голови НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів на поточному тижні провело найуспішніший цього року аукціон з розміщення облігацій внутрішньої держпозики, в ході якого залучило до держбюджету 33,3 мільярда гривень, включаючи 1 мільярд в доларах США.

Обсяг вкладень нерезидентів в ОВДП за підсумками цього аукціону зріс на 2,2 мільярда гривень, а з початку року - у 11 разів, досягнувши 67,1 мільярда гривень, або 8,8% загального обсягу цих паперів в обороті.