Ілюстрація REUTERS

Україна і Міжнародний валютний фонд продовжать обговорення нової трирічної програми розширеного фінансування в найближчі тижні.

Читайте такожГривня на фоні чуток про провал переговорів з МВФ призупинила рекордне зміцнення

Про це йдеться в заяві за підсумками місії МВФ, яка працювала в Києві з 12 до 26 вересня, під керівництвом Рона ван Родена.

Відео дня

«Місія приступила до обговорення нової трирічної підтримки, яку може бути надано в рамках програми розширеного фінансування МВФ, - йдеться в заяві. - Обговорення нової програми продовжиться в найближчі тижні».

Зазначається, що після виборів українська влада отримала можливість провести необхідні реформи й поставила перед собою амбітне завдання з перетворення економіки для досягнення більш сильного зростання та підвищення рівня життя українців при збереженні макроекономічної стабільності.

У МВФ повідомили про продуктивні дискусії щодо нової програми, особливо з питань фіскальної та грошово-кредитної політики, а також наголосили на важливості незалежності центрального банку та забезпечення фінансової стабільності, включно із зусиллями для мінімізації фіскальних видатків, пов'язаних із банкрутством банків.

«Прискорення темпів зростання економіки вимагає прискорення структурних реформ. Це перш за все забезпечення верховенства права, в тому числі за допомогою судової реформи, а також рішуча боротьба з корупцією. Не менш важливо посилити конкуренцію та відкрити ринки, особливо в енергетичному та сільськогосподарському секторах, а також знизити роль держави та олігархів у економіці», - наголошується в заяві.

На думку експертів МВФ, зростання заробітної плати має відповідати підвищенню продуктивності праці, щоб гарантувати конкурентоспроможність.

У МВФ прогнозують, що завдяки сталому продовженню реформ Україна може тісніше інтегруватися з європейською економікою, розширюючи використання переваг Угоди про вільну торгівлю з Євросоюзом.

Як повідомляв УНІАН, чергова оціночна місія МВФ розпочала свою роботу в Києві 12 вересня. За словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, уряд починає переговори з Фондом про нову програму, розраховуючи на її старт до кінця року.

У Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в 5-10 мільярдів доларів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.

Міністр фінансів Оксана Маркарова заявляла про те, що нова програма може стати останньою, оскільки в подальшому наша країна зможе обходитися без підтримки МВФ.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, Україна проситиме МВФ про нову програму розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility) обсягом близько 10 млрд дол. строком від 2 до 4 років.

Вчора, 26 вересня, в ЗМІ з'явилась інформація про те, що українській владі не вдалося досягти домовленості з представниками місії МВФ щодо нової програми через ситуацію навколо «ПриватБанку», можливу зміну керівництва Національного банку та питання реалістичності показників проекту держбюджету на 2020 рік.

В українському представництві МВФ не стали коментувати ці чутки, а в Міністерстві фінансів України заявили, що переговори з кредитором щодо нової програми перебувають «в активній стадії».