Ілюстрація REUTERS

Міністерство соціальної політики роз'яснило порядок отримання монетизованої субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, який діє з 1 жовтня.

Читайте такожКабмін вивчає приховування доходів заявниками на субсидію

Як повідомила прес-служба міністерства, тепер грошова допомога на оплату ЖКП буде передаватися людям, а не підприємствам-постачальникам послуг. При цьому, якщо домогосподарство використало менше ресурсів, ніж передбачено в нормативі, зекономлені гроші можна буде залишити собі.

Відео дня

Новий механізм передбачає дві форми отримання пільг: безготівкову - коли "Ощадбанк" автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, куди нараховуються кошти, а за підсумками опалювального сезону зекономлені гроші можна зняти, і готівкову - коли одержувач субсидії може відкрити рахунок в одному з 38 уповноважених банків і щомісяця отримувати "живі гроші".

Повідомляється, що більшості одержувачів субсидій, яким допомога була перепризначена за підсумками попереднього опалювального сезону, субсидія буде перерахована автоматично. Але переселенцям, орендарям житла і домогосподарствам, яким була призначена субсидія на осіб, що фактично проживають, і в травні поточного року вони не звернулися до управління соцзахисту, потрібно зробити це знову - до 15 грудня.

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг та витрат на управління багатоквартирним будинком призначається на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня; на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня.

За даними Мінсоцполітики, в минулому опалювальному сезоні середній розмір субсидії становив близько 1700 грн, а виплати отримували понад 4 млн сімей.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, загальна сума субсидій на оплату ЖКП за січень-серпень 2019 року зросла на 27% - до 963,8 млн грн.

За субсидіями на оплату ЖКП у січні-серпні звернулися 2 млн 485 тис. домогосподарств, що на 41,4% менше, ніж за аналогічний період 2018 року.

Кабінет міністрів України в проекті державного бюджету на 2020 рік передбачив 47,6 млрд грн на виплату субсидій, тоді як у державному бюджеті на 2019 рік закладено 55,1 млрд грн на ці цілі.

Як заявила міністр соціальної політики Юлія Соколовська, цієї суми вистачить для задоволення потреб усіх категорій населення, які потребують державної допомоги для оплати комунальних послуг.