Надходження від приватизації "Укрспирту" можуть становити близько 5 млрд грн / фото ukrspirt.com

Надходження від приватизації «Укрспирту» можуть становити близько 5 млрд грн, про що під час брифінгу заявила заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів.

Читайте такожЗеленський пропонує скасувати державну монополію на виробництво спирту

При цьому вона наголосила, що без лібералізації виробництва спирту продати підприємство можна буде лише «за ціною металобрухту». Тому очікується, що до кінця року Верховна Рада ухвалить поданий президентом законопроект про демонополізацію спиртової галузі.

Відео дня

«За нашими оцінками, приватизація «Укрспирту» принесе державі не менш як 5 млрд грн. Вона можлива винятково на демонополізованому ринку. Інакше можуть продаватися всі ті майнові комплекси, будівлі, як металобрухт. Якщо на них не можна виробляти спирт, то вони коштують у рази дешевше», - сказала вона.

За словами Ковалів, збитки від обороту «сірого» й «чорного» спирту становлять не менш як 4 млрд грн. При цьому близько 80% виробництва спирту в країні перебуває в тіні.

Як зазначила заступник керівника Офісу президента, очікується, що процес приватизації всієї спиртової галузі України почнеться з 1 січня 2020 року, коли має набути чинності законопроект глави держави.

Довідка УНІАН. Державне підприємство «Укрспирт», створене на базі однойменного концерну в 2010 році, є монополістом у спиртовій галузі. Кабінет міністрів України послідовно виступає за приватизацію «Укрспирту», керуючись рекомендаціями Міжнародного валютного фонду.