Глава уряду переконаний, що на сьогодні дуже важливо підтримати молодого вчителя / фото УНІАН

Кабінет міністрів України планує протягом наступних декількох років значно покращити становище молодих вчителів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук під час презентації проекту державного бюджету на 2020 рік до другого читання.

Читайте такожГончарук: підвищення зарплат освітянам будуть, але не такі, як хотілося (відео)

Відео дня

"Дуже важливо підтримати молодого вчителя. У нас є проблема в тому, що в школу дуже часто не хочуть іти працювати молоді люди. Це означає, що фактично в школах зараз залишається все більше літніх людей, які виходитимуть на пенсію... Тому ми як держава, в першу чергу, звертаємо зараз увагу на становище молодих вчителів, перш за все, тому що у них умови плати зараз гірші, вони отримують менше надбавок... І ми маємо намір протягом наступних декількох років значно покращити становище молодих вчителів, які збираються йти працювати в школу", - зазначив глава уряду.

Сьогодні молодий вчитель у середньому отримує майже на 3 тис гривень в місяць менше за досвідчених педагогів. Так, молодий вчитель сьогодні заробляє приблизно 5 тис 410 грн у місяць, а досвідчений вчитель зі стажем 30 років  — 8 тис 182 грн.

Крім того доопрацьований до другого читання проект державного бюджету України на 2020 рік передбачає додаткові 2,2 млрд грн для надбавки вчителям за престижність.

Про це заявила міністр освіти і науки Ганна Новосад під час презентації проекту.

Вона пояснила, що зарплата вчителям виплачувалася за кількістю дітей, значно менше за реалістичну, тобто останні 4 роки вчителям не доплачували.

«Ми нарешті цю проблему виправляємо і додаємо 2,2 млрд грн для того, щоб враховувати ту кількість учнів, яке є реалістичною на сьогодні. Це дасть змогу всім без винятку регіонам виплачувати повну надбавку за престижність у розмірі 30%, а не гратися надбавками і доплатами», - сказала вона.

Загалом, зарплати всіх освітян у новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, що сьогодні отримують найменшу зарплату, наприкінці року отримають виплату у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року — майже 21 тис грн. 

Тобто передбачається, що таку додаткову виплату отримають 73,9 тисяч освітян.