Ілюстрація REUTERS

Національний банк України продовжує вивчати можливість випуску цифрової гривні і готовий буде повернутися до цього питання після технологічної готовності та впевненості у відсутності загроз для цінової і фінансової стабільності.

Читайте такожБюджет через міцну гривню в січні недоотримав понад 2 мільярди - Рахункова палата

Про це заявив голова НБУ Яків Смолій під час міжнародної конференції «Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів».

Відео дня

«Ми продовжуємо досліджувати можливість випуску е-гривні. Готові будемо повернутися до цього питання, коли будемо переконані, що не тільки здатні реалізувати це з технологічної точки зору, але це не стане перешкодою для реалізації нашого основного мандата – забезпечення цінової і фінансової стабільності», - сказав Смолій.

За його словами, 80% центробанків у світі працюють над цифровими валютами, оскільки це дозволяє зміцнити довіру до національної валюти і скоротити обсяг готівки в обігу.

Голова НБУ зазначив, що для громадян цифрова валюта є аналогом рахунку безпосередньо в центральному банку, а не комерційних банках.

Водночас, він припустив ризики для фінансової стабільності, включаючи можливість перетікання грошей з банків в цифрові валюти у період кризи.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у кінці 2016 року почав дослідницький проект щодо можливого впровадження е-гривні - національної валюти на основі технології блокчейн, яка може дозволити мінімізувати трансакційні витрати на переведення грошей від одного учасника платіжного ринку України до іншого і одночасно проводити їх з практично миттєвою швидкістю.

У рамках тестування були випущені в обіг електронні гривні в еквіваленті 50 тис. грн, в даний час вже погашені, для тестування операцій між електронними гаманцями.