Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) має намір найближчими днями затвердити принципи кредитних канікул для бізнесу з метою підтримки підприємців у період карантину, запровадженого в рамках недопущення поширення в країні коронавірусу.

Читайте такожУкраїнський бізнес спрогнозував, як переживе карантин

Як повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в ефірі одного з телеканалів, на сьогодні банки продовжують кредитувати бізнес, зокрема, агропромисловий.

Відео дня

"Ми підготували цілий ряд кроків, які допоможуть мінімізувати податковий тиск на бізнес. Я кажу про пільговий режим обслуговування кредитів або так званих кредитних канікулах... Нацбанк лише деталізує ці правила для банків, які стосуються населення, і поширює ці правила податкових канікул для бізнесу, який сьогодні повністю або частково припинив свою діяльність, втратив доходи", - сказала Рожкова.

За її словами, на першому етапі банки повинні запропонувати бізнесу кредитні канікули на період карантину, а вже після його завершення спільно вирішити, як реструктуризувати заборгованість, яка нагромадилася за цей період.

"Після того, як обмежувальні заходи будуть скасовані, бізнес разом з банками почне розглядати питання, як цю накопичену за період кредитних канікул заборгованість правильно реструктуризувати. Сьогодні або завтра ми приймемо це рішення правління. Це будуть універсальні принципи, які поширюватимуться на всі банківські установи", - зазначила перший заступник голови НБУ.

Рожкова також підкреслила, що ці принципи мають рекомендаційний характер для банків, однак такими діями регулятор дає можливість зберегти клієнта, не втративши власний капітал.

За її словами, один з прийнятих Радою законів вже передбачає заборону банкам і фінансовим установам, які займаються кредитуванням, застосовувати штрафи та пені, а також підвищувати процентну ставку на період карантину.

Як повідомляв УНІАН, 23 березня президент України Володимир Зеленський доручив Національному банку, Міністерству фінансів і Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підготувати до кінця поточного тижня програму кредитних канікул для бізнесу.

11 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.

Верховна Рада на позачерговому засіданні 17 березня прийняла закон про пом'якшення ряду вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції.