Фото УНІАН

Аукціон з продажу АТ "Об'єднана ГІРНИЧО-ХІМІЧНА КОМПАНІЯ "(ОГХК), який пройде в рамках кампанії "Велика приватизація" Фонду держмайна України, може принести державному бюджету понад 3,7 млрд гривень. При цьому висока конкуренція міжнародних компаній, які планують брати участь у приватизації ОГХК, сприятиме зростанню ціни на аукціоні. 

Про це заявити Кирило Сазанов в колонці для "Фокус".

"Стартова ціна, оголошена ФДМ після процедури оцінки з боку приватизаційного радника у квітні 2021 року склала 3,7 млрд гривень. На ОГХК претендують 13 міжнародних компаній, переважно з Японії та Австралії, і це точно підігріє аукціонну ціну", — вказує Сазанов.

Відео дня

Аукціон з продажу АТ "ОГХК", який є найбільшим виробником титанової сировини в Європі, стане першим, проведеним в рамках "Великої приватизації". Експерт порівнює приватизацію ОГХК з продажем "Криворіжсталі" індійському "Арселорметалу" у 2005 році.

"Потенційний продаж ОГХК справедливо порівнюють з продажем "Криворіжсталі" в далекому 2005 році. ОГХК також є найбільшим підприємством за своїм профілем в Європі, представляючи серйозний інтерес для іноземних інвесторів", - зазначає експерт.

Він позитивно оцінює роботу Фонду держмайна з підготовки об'єктів до приватизації, зокрема вказуючи на ефективність ФДМ у боротьбі з олігархічним впливом на підприємства.

"За цей час була успішно запущена реформа процедури приватизації та оренди державного майна, на багатьох підприємствах відбулася зміна керівництва – достатньо згадати недавню історію з відновленням контролю держави над "Центренерго", яке вважалося вотчиною Ігоря Коломойського. З початку 2020 року близько 4 млрд грн надійшли до державного бюджету.  Але ж це був перший рік пандемії й карантинних обмежень – абсолютно нових реалій, до яких ніхто у світі не був готовий", – вважає Сазанов. 

У поточному році, в рамках "Великої приватизації", Фонд держмайна також планує продаж двох об'єктів у Києві — Першого Київського машинобудівного заводу (колишнього "Більшовика"), а також "Президент-Готелю".

Загальна сума надходжень від кампанії з приватизації у 2021 році повинна скласти 12 млрд гривень.