Голова Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) щодо захисту прав інвесторів при Верховній Раді Галина Янченко позитивно оцінює можливість швидкого вирішення інвестиційного спору, який стосується торгово-розважального центру Skymall і повернення цього ТРЦ естонським інвесторам.

Про це вона сказала журналістам під час інвестфоруму RAU 2021, повідомляють Контракти.

"У команди Володимира Зеленського, на мою думку, немає ніяких особистих інтересів в цій справі. Відповідно, є всі передумови для того, щоб довести її до кінця, і таким чином налагодити наші відносини з Естонією, повернути довіру естонських інвесторів до України", - заявила Галина Янченко.

Відео дня

Вона також підкреслила, що справа ТРЦ SkyMall фактично є єдиним, на її думку, проблемним питанням у відносинах між Естонією і Україною і її засмутив меседж Президента Естонії Керсті Кальюлайд, яка нещодавно заявила, що не радить громадянам її країни інвестувати в Україну.

"На сьогоднішній день існує лише одне питання, яке наклало негативний відбиток на взаємодію і співробітництво між Україною і Естонією - це кейс SkyMall. Думаю, саме його вона і мала на увазі, - сказала глава спецкомісії ВР щодо захисту прав інвесторів. - Так, він резонансний і великий, але це питання політичної корупції в оточенні Петра Порошенка. Історія SkyMall тривала роками. Найбільше негативних подій відбулося в період між 2014 і 2018 рр. Не останню роль в ньому зіграли так звані "наглядачі", які при Порошенко відповідали за правоохоронні органи, прокуратуру і суди. У України та Естонії повинні бути найкращі взаємини - дипломатичні, політичні та економічні. Питання в тому, щоб розв'язати кейс SkyMall. Правоохоронні органи повинні зіграти в цьому ключову роль".

Галина Янченко навіть назвала конкретний термін, протягом якого проблема зі SkyMall може бути вирішена - півроку-рік - але за умови сприяння української влади і правоохоронців.

"Думаю, що буквально за півроку-рік можна було б досягти гарного прогресу. Але необхідні політична воля і зусилля правоохоронних органів", - сказала, зокрема, Янченко.

Нагадаємо, що вже скоро держава Україна може отримати позов на 750 млн доларів через інвестконфлікт зі SkyMall. Навесні поточного року естонські інвестори торгово-розважального центру SkyMall були змушені ініціювати інвестиційний спір в США. Час, наданий для досудового врегулювання спору, коли сторони можуть домовитися, закінчується в листопаді.