"Доступною іпотекою" зможуть скористатися близько п'яти тисяч сімей / REUTERS

Близько п'яти тисяч українських сімей зможуть скористатися державною програмою "Доступна іпотека під 7%" у 2021 році.

Читайте такожГолова Мінфіну назвавши рядки видачі першого кредиту " доступної іпотеки"

Як повідомила прес-служба Міністерства фінансів України, Про це заявив міністр Сергій Марченко під час інтерв'ю одному з телеканалів.

Відео дня

"Програма "Доступна іпотека 7%" дозволить розблокувати іпотечне кредитування в країні, пожвавить іпотечний ринок, ринок будівництва житла і в майбутньому дасть поштовх для економічного розвитку. Розраховано, що близько 5000 сімей зможуть скористатися програмою у 2021 році", - цитує Марченка прес-служба Мінфіну.

За його словами, плановий портфель іпотечних кредитів цього року становить 5 мільярдів гривень.

"Програма діятиме й надалі. Сьогодні ми розглядаємо трирічний період середньострокового бюджетного планування і розраховуємо кошти на наступні періоди для того, щоб програма доступної іпотеки під 7% розвивалася", - сказав міністр.

Що цьому передувало

  • 27 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.
  • Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які бажають придбати квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно. В іпотеку не можна буде купити житло, побудоване до 2015 року.
  • 26 лютого Фонд розвитку підприємництва та 7 уповноважених банків підписали угоди в рамках Програми "доступна іпотека під 7%".
  • 1 березня перші два українці скористалися державною програмою "Доступна іпотека під 7%".