Об'єднання металургів України виступили категорично проти законопроекту про підвищення рентних ставок за видобуток залізної руди та низки інших податків, адже розмір поточної ренти в Україні не поступається аналогічним відрахуванням в країнах-конкурентах.

Про це повідомляє «5 канал»

«Називається цифра 4 долари за тонну – ця цифра абсолютно маніпулятивна. Річ у тому, що держава Україна отримує більшу частину надходжень від ренти – за рахунок податкових платежів. Загалом надходження податкових платежів від ренти складають 43 долари за тонну – це в 10 більше, ніж називають ці псевдоексперти», – пояснив президент ОП «Укрметалургпром» Олександр Каленков.

Відео дня

При цьому експерти попереджають, що поточна ситуація з високими цінами на залізорудну сировину у світі тимчасова.  Водночас у разі їх зниження продукція низки вітчизняних металургів перестане бути конкурентоздатною. Як приклад нагадують ситуацію 2019 року, коли галузь отримала 32 млрд грн збитків.

«Є велика кількість рудних підприємств, в тому числі й у Кривому Розі, у яких собівартість не дозволить вийти на те податкове навантаження, яке зараз хочуть запропонувати країні. І потрібно розуміти, що це призведе до ефекту доміно», – заявив Каленков.