фото ua.depositphotos.com

Істотні податкові відрахування металургійних підприємств, найбільшим з яких є група "Метінвест", яка планує за підсумками першого півріччя сплатити понад 10 млрд грн податку на прибуток, є позитивним сигналом для економіки країни.

Таку думку агентству УНІАН висловив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"В цілому - це позитивний сигнал, що показує, що не все так погано в українській економіці. Коли ми говоримо про роль великого бізнесу в економічній системі, то для України ефективність його роботи є важливим системоутворюючим фактором. Це великі роботодавці, від ефективності яких залежать сотні тисяч українських сімей, їх доходи", - сказав Амелін.

Відео дня

Він зазначив, що в Україні великий бізнес не вперше поставляє плече державним інститутам.

"Це непогано, що у нас є великий бізнес і він показує такі результати. Наскільки це корисно для економіки? Це завжди корисно і добре для економіки. Можна згадати, що коли почалася коронакриза, саме великий бізнес підставив плече державним інститутам, які виявилися нездатні протистояти викликам", - сказав експерт, додавши, що взаємна підтримка держави і бізнесу може призводити до суттєвих позитивних результатів, прикладом чому є досвід Південної Кореї.

"Багато у нас вибудовують політику, що давайте проводити розукрупнення бізнесу. Насправді це неправильно. Мені подобається приклад Кореї, де великі конгломерати, отримавши підтримку держави на прозору, ефективну роботу, стали глобальними компаніями і створили сотні тисяч робочих місць у себе на батьківщині", - зазначив Амелін.

Як повідомляв УНІАН, "Метінвест" в січні-червні 2021 року має намір збільшити сплату податку на прибуток в 7,4 рази, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 10,2 млрд грн.

У 2020 році компанія збільшила виплату податків на 5%, у порівнянні з 2019 роком, до 22,1 млрд грн.

На початку поширення коронавірусу "Метінвест" вирішив відмовитися від податкових канікул, наданих бізнесу.

Сума податків, які виплатили підприємства групи до місцевих бюджетів у пільговий період, перевищила 50 млн грн (податок на землю та податок на нерухомість). Це також дозволило містам забезпечувати лікарні всім необхідним, виплачувати заробітну плату працівникам комунальних підприємств і проводити протиепідемічні заходи.

Крім того, криворізькі підприємства "Метінвесту" – Інгулецький, Центральний і Північний ГЗК – в липні-вересні 2020 року перерахували в казну міста прибутковий податок і плату за землю в подвійному розмірі. За цей період "Метінвест" додатково поповнив бюджети всіх рівнів на 113 млн грн, з яких Кривий Ріг отримав 78 млн грн.

Довідка УНІАН. Група "Метінвест" - міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній, яка є найбільшим в Україні і одним з найбільших в СНД виробником залізорудної сировини і сталі.