Рішення було прийнято на засіданні Кабміну / фото УНІАН Володимир Гонтар

Кабінет Міністрів України розширив дію граничної ціни на природний газ у розмірі 6,99 грн за куб.м у лютому-березні 2021 року на об'єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабміну сьогодні.

Читайте такожКабмін знайшов спосіб зменшити абонплату за розподіл газу

Відео дня

«Ми маємо враховувати, що населення отримує газ, як безпосередньо через постачальників, так і через ОСББ. Ми маємо захистити тих, хто отримує газ через ОСББ, щоб вони не платили більше, ніж гранична ціна. Пропонується доповнити постанову, в якій ми встановлювали ціну 6,99 грн за куб. м, тим, що ми включаємо туди також ОСББ», - сказав в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

За його словами, таким чином ОСББ будуть у лютому-березні отримувати газ за ціною не вище 6,99 грн за куб.м, що фактично на третину менше, ніж середньозважена ціна на ринку.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, за даними Міністерства енергетики, яке розробляло документ, у січні середня ціна на газ для населення була вищою 9,6 грн за куб.м. Таким чином рішення встановлює для населення та ОСББ граничну ціну на газ у розмірі 6,9 грн за куб. м. до кінця карантину.

Що цьому передувало

  • З 1 січня 2021 року в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу.
  • Газопостачальні компанії пропонують населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр, при цьому мінімальна ціна вище грудневої ціни на 11%, а максимальна - на 20,5%.
  • Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з січня 2021 року підвищила тарифи на послуги 43 газорозподільних компаній в середньому в 1,6 раза.
  • З початку січня в ряді регіонів України пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів.
  • Президент України Володимир Зеленський, реагуючи на масові протести населення в різних регіонах країни, доручив уряду терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.
  • 13 січня 2021 року Кабінет міністрів заявив про те, що пропонуватиме встановити для побутових споживачів фіксовану ціну на газ у розмірі 6,99 гривні за кубометр. 
  • Кабінет міністрів встановив граничну ціну на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубометр.
  • 18 січня 2021 року в Україні ввели граничний тариф на розподіл газу.