Експерти спрогнозували курс гривні до кінця року / REUTERS

Експерти групи ICU прогнозують зміцнення курсу гривні в першому півріччі до 27 гривні/долар із закінченням 2021 року в діапазоні 27,5-28 гривні/долар.

Читайте такожУ Мінфіні похвалилися перевиконанням бюджету в лютомуПро це сказано в тематичному огляді компанії.

"За умови незмінності валютної політики НБУ сезонність і сприятливі умови торгівлі можуть викликати зміцнення гривні в першому півріччі 2021 року навіть більше, ніж передбачалося в нашому прогнозі (27 гривень/долар). Ми очікуємо, що обмінний курс гривні закінчить рік в діапазоні, близькому до поточного рівня (27,5-28 гривні/долар)", - йдеться в огляді.

Відео дня

Експерти відзначають, що високі реальні ставки, швидке відновлення економіки та сприятливі зовнішні умови підтримують обмінний курс гривні. На зовнішніх балансах України продовжують позитивно позначатися сприятливі умови торгівлі та обмеження туризму, а також відновлення припливу портфельних інвестицій. Це допомагає відновленню міжнародних резервів НБУ, які до кінця 2020 року досягли 29 мільярдів доларів, що є найвищим рівнем за останні вісім років.

Основні ризики, на думку експертів, зараз пов'язані з уповільненням реформ і невизначеністю щодо програми з Міжнародним валютним фондом.

"Ці ризики можуть погіршити настрої щодо України й зумовити девальваційний тиск у середньостроковій перспективі. Крім того, погіршення інфляційних очікувань може призвести спочатку до затримки монетарної реакції, а потім, відповідно, до агресивного підвищення облікової ставки в середньостроковій перспективі, що також вплине на прибутковість облігацій", - сказано в огляді.

Що цьому передувало

Довідка УНІАН

  • Група ICU - незалежна фінансова група, що надає брокерські послуги, Послуги з управління активами та приватним акціонерним капіталом. Група спеціалізується на ринках Центральної та Східної Європи.
  • Під її управлінням знаходяться активи в розмірі понад 500 мільйонів доларів США.