Внесок металургії у ВВП країни становить від 12 до 15% / фото metinvest

Металургійна галузь виступає донором державного бюджету і забезпечує тисячі робочих місць у період кризи, повідомив у коментарі УНІАН президент об'єднання підприємств «Укрметалургпром» Олександр Каленков.

Читайте також"Метінвест" у першому півріччі збільшить сплату податку на прибуток у 7 разів - до 10,2 мільярда гривеньЗа його словами, приклад міжнародної вертикально інтегрованої гірничо-металургійної групи «Метінвест», яка в січні-червні 2021 року планує збільшити сплату податку на прибуток в 7,4 рази, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 10,2 млрд грн, свідчить про те, що галузь, що є основою економіки держави, потроху виходить з кризи.

«Те, що «Метінвест» зараз декларує виплату великого податку на прибуток, який в 7 разів перевищує показник за півріччя минулого року, з одного боку, говорить про те, що ми потихеньку починаємо виходити з кризи, а з іншого – дуже важливо, що підприємства самі розуміють, що держава терпить колосальні недонадходження до бюджету у зв'язку з кризою. Тому металургійні підприємства в цьому випадку виконують роль донорів бюджету», - сказав Каленков.

Відео дня

Він зазначив, що внесок металургії у ВВП країни становить від 12 до 15%, а в регіонах присутності внесок у регіональний додатковий продукт - 45-50% і вище. Крім цього, Гірничо-металургійний комплекс - це 40% вантажоперевезень «Укрзалізниці» і перевалки в українських портах.

«Тому фактично йдеться про всю економіку країни. Те, що підприємства тільки однієї групи «Метінвест» за підсумком півріччя виплатять понад 10 млрд грн – це велика підмога для бюджету і взагалі для України, яка зараз перебуває у важкому стані у зв'язку із коронакризою», - зауважив він.

При цьому експерт підкреслив, що в інших країнах, навпаки, уряди виділяють колосальні кошти на підтримку великого бізнесу в період кризи.

«В інших країнах відбувається зворотне. Там держави виділяють колосальні кошти на підтримку бізнесу, Тільки б він продовжував працювати. В Україні великий бізнес розуміє, що саме він є основою стійкості економіки держави», - сказав експерт.

Також він зазначив, що великі підприємства виконують істотну соціальну роль зі збереження робочих місць в країні.

«Найголовніше завдання металургів у цей складний період - зберегти робочі місця. Це завдання номер один. Найголовніша мета - зберегти підприємства працюючими, щоб не скорочувати робочі місця, навіть працюючи собі в збиток. Колосальні збитки були й у 2019 році, й у 2020 році. Одне робоче місце в металургії створює 5-6 робочих місць в інших галузях», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, «Метінвест» у січні-червні 2021 року збільшить сплату податку на прибуток у 7,4 раза, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 10,2 млрд грн.

У 2020 році компанія збільшила виплату податків на 5%, у порівнянні з 2019 роком, до 22,1 млрд грн.

На початку поширення коронавірусу «Метінвест» вирішив відмовитися від податкових канікул, наданих бізнесу.

Сума податків, які виплатили підприємства групи до місцевих бюджетів у пільговий період, перевищила 50 млн грн (податок на землю та податок на нерухомість). Це також дозволило містам забезпечувати лікарні всім необхідним, виплачувати заробітну плату працівникам комунальних підприємств і проводити протиепідемічні заходи.

Крім того, криворізькі підприємства «Метінвесту» – Інгулецький, Центральний і Північний ГЗК – в липні-вересні 2020 року перерахували в казну міста прибутковий податок та плату за землю в подвійному розмірі. За цей період «Метінвест» додатково поповнив бюджети всіх рівнів на 113 млн грн, з яких Кривий Ріг отримав 78 млн грн.

Довідка УНІАН. Група «Метінвест» – міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній, яка є найбільшим в Україні та одним з найбільших в СНД виробником залізорудної сировини й сталі.