Від військовослужбовців надходять численні скарги / фото УНІАН

Міністерство оборони заборгувало українським військовослужбовцям 1 мільярд 465 мільйонів 800 тисяч гривень.

Про це повідомляє прес-служба Офісу омбудсмена України на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, 1 мільярд 271 мільйон гривень становить заборгованість з виплат грошової допомоги на оздоровлення.

Відео дня

"Також припинене фінансування "бойових виплат" військовослужбовцям, які виконують завдання в зоні проведення операції Об’єднаних сил", - йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим до уповноваженого Верховної Ради з прав людини надходять численні звернення військовослужбовців та членів їхніх родин щодо порушення конституційних прав.

Читайте такожУ Мінсоцполітики анонсують підвищення пенсій військовим

Зазначається, що омбудсмен вже надіслав відповідний запит на адресу першого віце-прем’єра-міністра економіки України Олексія Любченка, який є головою Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

"Ситуація з додержанням прав військовослужбовців Збройних сил України та членів їхніх сімей перебуває на особистому контролі уповноваженого", - підсумували у відомстві.

Зарплати військовослужбовців

З 1 січня 2021 року в Україні збільшують виплати військовослужбовцям. Одноразовий бонус військові отримуватимуть після укладення першого контракту з ЗСУ.

- особам рядового складу - вісім прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року (2 270 грн) - у сумі 18 160 грн;

- особам сержантського та старшинського складу дев'ять прожиткових мінімумів - 20 430 грн;

- особам офіцерського складу десять прожиткових мінімумів - 22 700 грн.