Шляхом відкритого неупередженого діалогу можна знайти консенсус, вважає експерт / фото ua.depositphotos.com

Між владою та інвесторами має бути діалог, щоб запланована зміна податкового законодавства не призвела до згортання інвестицій. 

Про це в коментарі УНІАН повідомив керівник економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, коментуючи заяву глави металургійної компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг" Мауро Лонгобардо про те, що підприємство може відмовитися інвестувати 1 мільярд доларів у виробництво в разі ухвалення законопроекту про збільшення рентних платежів на залізорудну сировину.

"З точки зору правильної логіки дій української влади необхідно зустрітися з інвестором, визначити, чи справді є такі ризики, чи є такі плани, наскільки критично вплине зміна ренти. Як це робиться у всьому розвиненому світі? Шляхом відкритого неупередженого діалогу можна знайти консенсус. Важливий діалог, щоб були розкриті цифри, причини, наслідки", - сказав Амелін.

Відео дня

Раніше глава металургійної компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг" Мауро Лонгобардо заявив, що підприємство може відмовитися інвестувати 1 мільярд доларів у виробництво в разі ухвалення законопроекту про збільшення рентних платежів на залізорудну сировину.

За його словами, після ухвалення законопроекту вироблена компанією сталь стане менш конкурентоспроможною. Інвестиції планували спрямувати на зниження впливу виробництва на навколишнє середовище, сталий розвиток підприємства та впровадження принципів циркулярної економіки.

"Чи має право "Арселор" робити такі заяви? Має. Чи може він відмовитися від своїх інвестицій? Може. Держава повинна визначати пріоритети. Для нас важливе підвищення стандартів якості життя людей, що є похідною від розвитку економіки. Я противник підвищення податків в будь-якому форматі, але тут держава повинна знаходити якийсь консенсус", - додав Амелін.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів України на засіданні 12 травня схвалив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу для збалансування державного бюджету. Документом пропонується підвищити ставки податків, зокрема, плати за використання води та лісів, екологічного податку, рентних платежів і акцизу на алкоголь, низки інших податків.

На думку експертів, ініціативи влади України щодо збільшення податкового навантаження на економіку суперечать заявленим планам щодо прискорення економічного зростання.