Шмигаль прокоментував кадрові перестановки в "Нафтогазі" / фото ua.depositphotos.com

Кадрові зміни в "Нафтогазі" мають під собою як політичні, так і фінансові підстави.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте такожПравління "Нафтогазу" закликало Кабмін врегулювати ситуацію з наглядовою радою

Відео дня

"Є і політичні підстави, і юридичні, а є і фінансові. "Нафтогаз" затверджував свій фінансовий план з 11,5 млрд гривень прибутку і минулого тижня показав 19 млрд гривень збитків", - заявив Шмигаль.

За його словами, саме ці збитки викликали бурхливу реакцію.

"Дуже важливий момент, який викликав таку жорстку і дуже швидку реакцію. Затвердження фінансового плану відбувалося в грудні, в кінці року, коли були очевидно зрозумілі результати 2020 року. Минулий рік "Нафтогаз" працював абсолютно без додаткових соціальних навантажень. І подавати такі звіти зі збитками...", - заявив Шмигаль

Шмигаль зазначив, що при таких збитках в "Нафтогазі" продовжували виплачуватися мільйонні премії.

"Нафтогаз", до речі, це політичне питання, при збитку 19 млрд гривень, показав понад 600 млн гривень виплачених премій. Це мало не вдвічі більше ніж було у 2019 році. За процедурами, напевно, все дотримано правильно, але суспільство ставить питання та уряду зокрема. Також, є питання щодо зменшення видобутку українського газу", - зазначив Шмигаль.

Що цьому передувало

  • 28 квітня Кабмін призупинив повноваження членів Наглядової ради НАК "Нафтогаз України", а також голови правління Андрія Коболєва, і призначив замість нього Юрія Вітренка.
  • Підставою для прийняття цього рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року "Нафтогаз" отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання Загальних зборів акціонерів робота наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнана незадовільною.
  • Своєю чергою в "Нафтогазі" заявили, що таке рішення є політичною маніпуляцією і наругою над принципами корпоративного управління.
  • 30 квітня члени наглядової ради НАК зібралася на позачергове засідання. Як повідомили в прес-службі компанії, всі члени ради "Нафтогазу", які були присутні на позачерговому засіданні, подали письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень.
  • 5 травня 2021 року правління "Нафтогазу" закликало Кабмін врегулювати ситуацію з наглядовою радою.